Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия бави мотивите към оправдателна присъда на депутат от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова. Снимка Архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към ВСС заради забавени мотиви към оправдателната присъда на Софийския градски съд за депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от БТА.

Прокуратурата даде на съд Пиралкова с мотив, че съзнателно била сключила неизгодна сделка между Селскостопанската академия и "Литекс Комерс". Щетата, която настъпила, била за над 1,3 млн. лева.

Според съдия Атанас Атанасов обаче, прокуратурата не успяла да докаже, че след подписването на договора са настъпили щети.

Оправдателната присъда е постановена на 26 юни тази година. Софийска градска прокуратура е протестирала решението, с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от втората инстанция.

До настоящия момент, в нарушение на разпоредбата на чл. 308 НПК, мотивите към присъдата на първоинстанционния съд не са изготвени, което е и причината главният прокурор да поиска проверка от Инспектората към ВСС.