Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По света има много светилища, които пряко или не създават у човек усещането, че космическото се родее с божественото, че Вселена и Бог са едно. Но Вашингтонската катедрала е уникална, защото няма друг храм, който да прави толкова безцеремонна връзка между религия и научна фантастика.

6-та по големина в света, тази църква приема около половин милион посетители годишно, които идват да зърнат две от нейните “чудеса”, с каквито нито една друга катедрала не разполага. Парче от Луната и гротеска на Дарт Вейдър. През юли 1974 г. астронавтите от “Аполо-11” Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Бъз Олдрин подаряват на църквата камък, който са донесли от Луната по време на мисията им там 5 г. по-рано.

Отломката от т.нар. Море на спокойствието е на 3,6 милиарда години. Тежи малко повече от 7 грама и съдържа базалт и пироксфероит - минерал, който дотогава не бил откриван на Земята. Поставено в нитрогенна капсула, лунното парче е инкрустирано в един от витражите на катедралата. За разлика от останалите, на които са изобразени библейски образи и християнски светци, на този има нарисувани планети и затова го наричат Космическия прозорец.

Но това, което прави тази църква наистина извънгалактическа не е чак толкова видно. Намира се отвън и е твърде високо. Ще ви трябват добро зрение, бинокъл или фотоапарат с голям зум, които да насочите към западната кула. Да, това е самият той! Лордът на Ситите, Негово Мракобесие Дарт Вейдър. 

Какво прави прословутият злодей от “Междузвездни войни” върху християнски храм? Нямам никаква представа. Но преди да почнем да кълнем нека си спомним, че средновековните готически катедрали на Европа са обсипани с образите на какви ли не изчадия. Всъщност идеята за Дарт Вейдър е на един средношколец, който през 1980 г. участва в конкурс за реновиране на елементи от храма.

От маркетингова гледна точка и лунният камък, и главата на Дарт Вейдър са съвременни варианти на “свети мощи”. А с входната такса от 12 долара, които Вашингтонската катедрала събира, тя определено би могла да финансира и собствена мисия до Марс с цел доставка на нови извънземни реликви.

*От фейсбук