Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев отчете, че за първи път от 6 г. делът на отпадналите намалява до 12,7%.
Томислав Дончев отчете, че за първи път от 6 г. делът на отпадналите намалява до 12,7%.

Вместо в час родители пращат деца да просят, не ги плаши спирането на помощи

Ревизия на фалшиви медицински бележки и ТЕЛК решения на ученици ще започне държавата. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след заседание на Координационното звено по механизма за съвместна работа на институциите за задържане на децата в училище.

Причината е, че родителите вадели фалшивите бележки, за да получават помощи.

“Вярвам в силата на убеждението, но когато то е недостатъчно, идва мястото на репресията”, заяви вицепремиерът.

Заради натрупани повече от 5 отсъствия от септември 2017 г. до януари 2018 г. са спрени 55 000 месечни помощи за 2,2 млн. лв. Предстои да се спрат още 49 000 помощи за 2 млн. лв. Но това не било достатъчно, защото се оказвало, че част от тези лица имат допълнителни социални плащания и спирането на тези не им пречело, обясни Дончев. Затова според вицепремиера трябва да се прецени дали размерът на глобите, които се налагат, е достатъчно респектиращ.

Над 9000 деца са допълнително записани в образователната система тази есен, съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Други 10 хил. пък са се записали за първи път, а 87 хил. деца са в чужбина.

Всеки ден събираме децата с риск за живота си, обясни Анжела Илиева - зам.-директор на обединено училище във Вълчитрън. Учителите често били заплашвани, като дори се стигало и до физически контакт. Училището само̀ купувало и препарати за въшки.

Тя бе категорична, че само спирането на детски не е решение, защото имало родители, които събирали по 1500 лв. на месец от различи помощи. Глобите трябвало да бъдат много по-сериозни, защото майки спирали децата от клас, за да просят или крадат.