Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колата и бензинът – от мен

Готов съм веднага да започна работа като личен шофьор на омбудсмана Мая Манолова, и то с личния си автомобил. Аз съм много сигурен водач на МПС, защото през живота си не съм имал нито един пътен инцидент, да не говорим за катастрофа. Бърза проверка в КАТ ще покаже, че през последните години не са ме хващали в капана.

Признавам, че преди 5-6 години дълго спорих с катаджии дали на един знак стоп гумите ми са били в покой или все пак са се движили с 1 милиметър в час. Но в крайна сметка те съвсем безкористно се отегчиха и махнаха с ръка. Ето какъв убедителен шофьор съм аз. Вярно, колата ми не е луксозна, но не отчуждава пътника от народа.

Но да минем на сериозната тема. Самият факт, че законодателят лиши г-жа Манолова от служебен автомобил, показва, че тя е най-ценният за народа политик. В наше време не е културно да те разпънат на кръст като Исус, нито пък да те хвърлят в тъмница и после да ти отрежат главата като Йоан Предтеча. Нито пък да те пребият до смърт като Тиберий Гракх или да те самоубият като брат му Гай. В наше време просто ти отнемат служебната кола. То е все едно да те разжалват, като ти откъснат пагоните пред строя.

Макар че според мен един омбудсман във влак е по-опасен от омбудсман в мерцедес. Още повече че този пример е заразителен. Тръгне ли Манолова да пътува с влак, ще я последват и други политици, които го играят народни трибуни. Първо един-двама, после цели партии. И когато в купето седне самият Бойко Борисов, съвсем я втасахме.

На този етап обаче да останеш без служебен автомобил е високо признание. Много по-високо от всякакъв държавен орден или медал, защото ордените се дават предимно на героите на олигархичния труд. Това е повече и от Нобелова награда, защото знаем как и те се дават напоследък. Нобеловият комитет е обещал Нобелова награда на този, който успее да открие защо на президента Обама е дадена Нобеловата награда за мир.

Някои конспиратолози са готови с версията, че Кастата нарочно е лишила Мая Манолова от автомобил, за да я героизира и след това да я пробута я за президент, я за лидер на БСП, я за първата жена патриарх.

Но аз не се интересувам дали има някаква петходова конспирация, важното е, че тук и сега г-жа Манолова все пак се опитва да помогне на онеправданите.

Което не може да се каже за другите политици.

Спомняте ли си какво се случи след референдума през ноември 2016 г.? Народът категорично поиска мажоритарна избирателна система в 2 тура, но нито един политик не си го премести дори. Затова пък цялата прослойка медийно-експертни хрантутници гракна до небесата колко опасно за държавата нещо е мажоритарният вот и как това ще подпали световна война, ще докара черната чума и ще върне турското робство. И само и единствено омбудсманката Мая използва възможностите на своята институция, за да внесе законопроект в парламента. Направи каквото можеше. Докато политиците направиха всичко по силите, си за да не направят това, което бяха длъжни да направят.

Днес гореспоменатите пишман експерти се тръшкат по телевизиите защо тримата тенори Симеонов – Каракачанов – Сидеров още не си подават оставките. Истинският въпрос е съвсем друг – как изобщо са попаднали в парламента и правителството, та да си подават оставките? Кой ги е вкарал, та сега да ги изкарва?

Отговорът е, че самото гласуване чрез партийни листи вкарва в парламента всякакви неортодоксални типажи. Знаем, че за всеки влак си има пътник. Тъй както поне 10 на сто от населението изразява мислите си чрез “…майката”, то всяка партийка, която псува достатъчно силно, има шансове за 4 на сто. После тя вади златния пръст и решава съдбата на управляващата коалиция. . Докато при мажоритарния вот е точно обратното – всеки политик, сам за себе си, трябва да събере над 50 на сто в своя район. Тук “…майката” не помага, а елиминира. Това не е конкурс по псувни, а по добро впечатление. Смятате ли, че г-н Симеонов има шанс при мажоритарен вот?

Пускам онзи ден предаването на Сашо Диков и гледам, че поканил за събеседници т.нар. “отровно трио” - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, за да обсъдят как в България се е възцарил класически национал-социализъм както в Третия райх. Сашо, адски те уважавам като колега и скиор, но в такива случаи не е зле да има и опонент. А така и четиримата се боксирате със сенките си.

Един смислен и информиран опонент би могъл да ти обясни що е национал-социализъм и как идва на власт. Една от предпоставките е именно пропорционалната избирателна система – отдавна призната в политическите науки истина. Той би попитал - къде беше това “отровно трио”, когато Мая Манолова поиска мажоритарен вот? На страната на Кастата. Е, кое тогава му е опасното и отровното на това трио? То е кучето, което лае, за да може керванът да си върви.

Колчем лицезра на малкия екран някой народен юнак да бълва огън и жупел срещу простаците във властта и да призовава я за нова коалиция, я за нови избори, я за нов Пиночет, аз първо се питам - на чия страна беше този юнак, когато народът пожела да бъде истински суверен? Когато се опита да попречи на олигархията да спре да назначава политиците по списък? Тогава се решаваха нещата.

В рамките на шоуто всеки може да се прави на Спартак. Важното е на чия страна си застанал в решителния момент.

Та в онзи момент от цялата политическа каста само Мая Манолова застана зад истинската демокрация и против опасността у нас да възникне нещо като национал-социализъм. Затова сега й отнеха автомобила. И затова аз сега съм готов да й бъда шофьор с личната си кола и на това отгоре да плащам бензина. Не бих предложил тази услуга на нето един от днешните политици – президент, премиер, шеф на парламента и така надолу по стълбицата. Вярно, те си имат луксозни бронебойни лимузини от НСО и охрана. Но и да нямаха, пак не бих им предложил, защото съм сигурен, че Кастата няма да ги остави да ходят пеша.