Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-добрият ни тенисист извади от летаргията носителя на 8 титли от Шлема, ангажирайки го с нелеката задача да го извади от дупката

Горе-долу по това време миналата година Григор Димитров се подготвяше за най-големия си успех в кариерата. Тогава сякаш светът беше в краката му. Постигна невероятни победи, спечели важни титли, а съперниците му се страхуваха от него.

След това дойде и триумфът му на финалния ATP турнир в Лондон. Надал беше ранен, Федерер изглеждаше уморен, а Джокович беше изпаднал от сметките. Всички говореха и пишеха само и единствено за Григор Димитров, който се изкачи до номер 3 в света и изглеждаше по-подготвен от всякога да атакува върха.

Само че не се получи. Напротив, Григор напълно изгуби себе си и направи един от най-слабите сезони в цялата си кариера. Гришо постигна 24 победи и регистрира 19 загуби, игра само един финал, който също беше загубен, а на турнирите от Големия шлем беше неубедителен.

Всичко това му коства много. Григор завърши 2017 г. на 3-то място в света, а сега е 19-и. Няма нужда от повече цифри, за да стане ясно на всички, че нещо не е наред с психиката на най-добрия български тенисист.

Той самият осъзна критичната ситуация и побърза да потърси помощ. Изненадващо за всички в ролята на спасител ще влезе тенис легендата Андре Агаси. Великият американец, който е печелил всичко в кариерата си, в последно време се държеше като богат и разглезен пенсионер, който мисли единствено за голф излетите с приятелите си. Явно от екипа на българския тенисист или самият Григор са били достатъчно настоятелни да изкарат Агаси от зоната му на комфорт и да го накарат да се включи в мисията - Да върнем Димитров по пътя на победата.

Партньорството между 48-годишният бивш тенисист и с 21 години по-младия му клиент съвсем естествено предизвика широк отзвук по целия свят. Всички се питат какви точно ще са задълженията на Агаси, при положение че Григор не се отказа от треньора си Дани Валверду. Тези, които познават характера и мисленето на американеца, са сигурни, че той няма да помага за физическото или техническото развитие на бившия номер 3. Андре по-скоро ще се заеме да се разровичка в психиката на Григор и да открие къде точно е повредата, заради която Гришо не може да задържи за дълго време добрата си форма.

Ценното качество на Агаси е, че той е минал по този път. Сегашният наставник на Димитров - Дани Валверду, познава играта из основи, но той никога не е печелил голям турнир в кариерата си. Дори не е играл важен финал. Просто няма как да помогне на своя клиент, когато дойде време за решителните битки. Американецът е съвсем друга бира. Имал е много хубави, но и много лоши моменти. Бил е на върха, а след това се е сривал в ранглистата, и то по-лошо от пропадането на Гришо. Агаси знае на какъв език да говори с по-младия спортист, за да му вдъхне нови сили и да го изкара от дупката.

И тук не става дума само за някакви мотивационни речи или гневни крясъци на корта, когато Гришо сбърка някоя лесна топка. Агаси е популярен като силно емоционален спортист, но не бива да бъдат пренебрегвани и неговите познания за играта. След като се отказа от активната си спортна кариера, той неведнъж се проявяваше с изключително точните анализи за силните и слабите страни на по-младите, които вървяха по неговия път. Самият Агаси признаваше, че в края на кариерата си е успявал да компенсира умората и болката с повечко мислене по корта, така че за пореден път да спечели преимущество над съперника.

Широкоизвестен е разказът на Андрей Медведев за една своя среща с американската суперзвезда на световния тенис. Двамата се засекли в едно заведение и руснакът се оплакал на по-опитния си колега, че кариерата му е в тотален застой. Агаси внимателно изслушал проблемите на своя събеседник по чашка и след това набързо му направил разбор какво трябва да промени в играта си. Благодарение на кръчмарската раздумка Медведев успява да се върне на правия път и отново да играе на високо ниво. Няма начин Григор да не е чувал тази история.

"Андре дойде в точния момент. Не мога да си помисля за по-добър, с когото да разменям мисли, чувства и емоции на корта и извън него. Той е преминал през толкова много неща, имал е възходи и падения, ще ми е от полза", отсече Димитров. Скептично настроените към тази сделка припомнят проваленото сътрудничество на Агаси с Новак Джокович. Двамата накрая дори се изпокараха. Гришо обаче е съвсем друг случай.

За разлика от своенравния сърбин, той умее да се вслушва в съвети. Още повече че двамата са се срещали неведнъж, играли са за кеф, могат да си имат доверие. А и няма какво да се лъжем - изглежда невъзможно да не станеш по-добър, когато в екипа ти влезе носител на 8 титли от Големия шлем.