Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой е той отвъд стремежите си да е най-богатият човек в Италия, министър-председател на родината си, обичан от всички, които управлява? Кой е той отвъд скандалите и плейбойския апетит? Кой е той, когато режисьорът отказва да го направи симпатичен, но и да го рисува като злодей?

Забравете за политика, за медийния магнат, и той остава един човек на 81 години, превзет от неумолимия страх пред старостта и доближаването до смъртта - като всички.

Той е хаос от противоречия - властен, но и употребяван, очарователен, но и отблъскващ, нагъл, но и стеснителен...

Такъв е Силвио Берлускони, видян през очите на италианския режисьор Паоло Сорентино в последната му лента “Те” (Loro). В биографичния филм носителят на “Оскар” киномайстор смело подлага на безпощадния си киноанализ най-дългогодишният министър-председател на Италия.

Продукцията ще има своята премиера у нас като част от програмата на “Киномания 2018”, която стартира на 15-и с вилма “Времето е наше” и ще продължи до 29 ноември. "Те" ще има само една прожекция в рамките на филмовата панорама на 25 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК.

Оригиналната творба на Сорентино е в две части, които излизат на големия екран в Италия през април и май тази година, но за международния пазар режисьорът прави и една обща версия от два часа и половина. Продуцентите действат така, че тази самостоятелна версия да има всички шансове да се класира и за заветния чуждоезичен “Оскар”.

В заглавието на филма “loro” навярно е закодирана и игра на думи, тъй като на италиански то звучи и като “l'oro”, което означава “злато”.

Лентата е описвана като яростна сатирична комедия, която осмива един опозорен политик и дори цялата суматоха в италианската власт. Самият Сорентино обаче казва за своя филм, че не е пристрастен и самият той нито напада, нито защитава Берлускони.

“Нямам намерение да соча никого с пръст. Това би било превзето и самонадеяно. Светът си мисли, че Берлускони не е нищо особено, но задълбочавайки се в личността му, разбрах, че е много сложен. Интересувам се от човека, който стои зад политика. Не ме интересуват политическите аспекти”, обяснява режисьорът.

Вещият визионер също така подчертава, че лентата подобно на други негови творби изследва страха от старостта и смъртта, който изпитва не само 81-годишният Берлускони, но и всеки човек.

В главната роля пред камерата за липса на всякакво учудване влиза любимецът на Сорентино актьорът Тони Сервило, когото вече сме гледали като Джеп Гамбардела във “Великата красота”. И тъй като “Те” не е дебютът на режисьора в отправянето на нестандартния си поглед към политическо лице, и Сервило не за пръв път оживява италиански премиер под неговата диктовка за големия екран. През 2008 г. Сорентино впечатли с лентата “Богът” (Il Divo) за историческата фигура на Джулио Андреоти, обвързвайки този традиционалист с рока. В неговия образ влезе отново Сервило, а продукцията печели наградата на журито в Кан и е номинирана за 16 награди “Давид на Донатело”.

Тони Сервило и Паоло Сорентино
Тони Сервило и Паоло Сорентино

Но да се върнем на биографичния филм за Берлускони, чието действие се завихря около изпълнения със скандали период за него между 2006 и 2010 г., когато той се разделя с втората си съпруга Вероника Ларио и е обвинен за организиране на оргии с непълнолетни момичета. Изоставен от политическите си съюзници, сваленият премиер е оставен да се справя сам със самия себе си.

Сорентино обаче дълбае не само в личността на този познат на целия свят мъж, но и изобличава порочността на неговото обкръжение, на тези, които, изкушени от властта, искат да вкусят от нея, бъдейки близо до извора на такава. Във фокуса не е само Берлускони, а и хора, които са били около него и са се опитали да си уредят живота, използвайки го.

Сюжетът се движи между Силвио и Серджо. Последният е красив и млад хамелеон, копнеещ да впечатли първия. Той е решен да напусне провинциалния си южняшки град Таранто и да се озове в Рим, където да се сближи с когото трябва. Серджо Мора е прославен сводник и трафикът на хубавици като ескорт за партита и събития се оказва неговият трамплин към коридорите на властта. Амбицията му е в повече и не е от градивния вид - нито чиста, нито благородна. Той няма интерес да направи света по-добро място, но и не крие откровеното си желание да трупа слава и богатство с всички необходими средства.

В ролята на Серджо се изявява актьорът Рикардо Скамарчо, а в образа на Вероника Ларио, за която Берлускони е женен повече от 20 години, влиза италианската звезда Елена София Ричи.

И все пак централната идея на филма е болезненото изживяване на старостта и мисълта за онзи необратим ход към края. В крайна сметка Силвио отчаяно иска най-много от всичко да остане млад и желателен.

А за всичко останало у него дали е отговорен само той, сякаш пита чрез творбата си Сорентино. А дали не е получил достатъчно окуржаване от всички под формата на внимание, възхищение и гласове през изминалите години, в които е бил онзи Берлускони, когото всички смятат, че наистина познават?!

“За мен един филм е да открия една мистерия. В Италия много мистерии се крият в църквата, в политиката, в мафията. Тези светове са ми много интересни и искам да разказвам за тях”, казва Паоло Сорентино.

В “Те” участват още Кася Смутняк (Кира), Еуридиче Аксен (Тамара), Фабрицио Бентиволио (Сантино Рекия), Анна Бонаюто (Купа Каяфа) и др.