Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нено Димов КАДЪР: БНТ
Нено Димов КАДЪР: БНТ

Днес ще имаме среща с производителите на дрехи втора употреба. Трябва да намерят своето място, не трябва да бъде заплашен техния бизнес. Тази зима няма как да се вземат мерки. Това каза за БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод европейски доклад, който показва, че в България годишно се горят 65 000 тона текстилен боклук.

Битовото отопление е основният замърсител, пряко следствие от изпреварващия икономически растеж ще бъде подобреното качество на околната среда. Така че това е пътят към устойчивото решаване и трябва да се вземат мерки, коментира още министърът на околната среда и водите.

"Местната власт трябва да следи за чистотата на въздуха, предвиждат се санкции, ако няма конкретен резултат и да се счита, че това, което е предприето, не работи, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Екотаксите за автомобилите, които ще се гласуват днес, са стъпка напред в борбата с мръсния въздух", добави той.

"Вече са сменени екотаксите, които бяха намалени за новите коли и увеличени за старите коли. Вече всеки катализатор трябва да има декларация от собственика. Балансът трябва да е в полза на здравето. Чисто икономически здравето е по-скъпо, таксата и данъка са нещо обратимо", добави министърът

"Витоша е в окаяно състояние, като се качих на драгалевския лифт се сетих за Запорожец. Не може така да се движим, софиянци заслужаваме повече. Това трябва да е планински туризъм, не само зимен. Планът не позволява да се строи, може да се правят ремонти на съоръженията, но е трудно да се намират части. Ремонт е едно, ремонт е ненужен, защото тези части са изключително стари. Новото строителство в момента е забранено", каза той.

"Едва след като планът бъде променен, ако бъде променен, могат да бъдат правени конкретни инвестиционни предложения", каза още той.