Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи санкциите за депутатите, които са в залата, но бойкотират кворума на парламента.
Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи санкциите за депутатите, които са в залата, но бойкотират кворума на парламента.

Бойкотът на пленарните заседания от опозицията при дебатите по бюджетите на ДОО и на Здравната каса, донесоха финансови санкции на опозицията. Въпреки това от БСП заявиха, че бойкотът ще продължи.

В 13 ч, извънредното заседание на парламента започна с кворум от 122-ма депутати. При дебатите обаче, от ГЕРБ поискаха поименна проверка, която установи 129 депутати в зала. Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи всеки отсъстващ, установен от проверката, да бъде лишен от дневни, квартирни пари и пари за бензин.

Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене със 108 “за” на ГЕРБ и патриотите. 62-ма от БСП и ДПС гласуваха “против” и 10 от “Воля” се въздържаха.

Здравният министърКирил Ананиев заяви, че за първи път бюджетът за здраве надхвърля 5 млрд.лв., а НЗОК получава 490 млн.лв. повече. Най-вероятно ще се стигне до трети модел, който да съчетава предложените до момента два варианта за здравна реформа, каза Ананиев, но отказа подробности, защото дебатите още продължавали.

Със 112 гласа “за” от ГЕРБ и партиотите, на първо четене бе приет и бюджетът на държавното обществено осигуряване. В него е предвидено индексиране на всички пенсии с 5,7% от 1 юли догодина. Таванът ще се вдигне от 910 до 1200 лв. Това обаче ще се случи, ако при второто четене на бюджета бъде одобрен по-висок на максимален осигурителен доход- 3000 лв. вместо сегашните 2600. Пенсионната възраст ще продължава да расте с по 2 месец за мъже и жени, а делът на пенсията от заплатата ще се повиши от 35% на 40% от юли догодина.

Обезщетенията при бременност и раждане се епредлага да останат 410 дни, майчинските за втората година да останат по 380 лв. на месец.