Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алберт, по-младият брат на дясната ръка на Хитлер Херман Вилхелм Гьоринг е спасил стотици евреи и политически дисиденти през Втората световна война.

В центъра на Виена по време на нацистката окупация двама членове на СА са закачили табела „Аз съм мръсна еврейка“ на врата на възрастна жена , а около тях се е събрала група от присмехулници сеирджии. Внезапно един мъж с високо чело и гъсти мустаци се спуска гневно през тълпата и освобождава старицата.

„Имах сблъсък с двама щурмоваци, изблъсках ги и бях арестуван незабавно“, обяснява по-късно мъжът на разпит в полицията.

Въпреки този открит бунт, човекът е освободен моментално. Причината е, че е казал името си: Алберт Гьоринг, брат на Херман Гьоринг, командващ на Луфтвафе и най-близкия довереник на Хитлер.

Години по-късно, след падането на Третия Райх същия човек е арестуван отново - от американски патрул. Отново съобщава името си, но този път представянето му има точно обратния ефект. Веднага е отведен на разпит, а разследващите от специалния отдел на Седма американска армия упорито отказват да повярват на невероятните истории, които им разказва. А и как е било възможно да предполагат, че един от най-близките родственици на втория човек в нацистката държава е бил член на съпротивата?

Кога и как става ясно, че братът на Гьоринг е бил заклет враг на нацистите, четете в "Космос" - брой 2 от 2018 г.