Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забраняват продажбата на дърва на килограм

Свободният добив в гората - само през юни и юли 

Продажбата на дърва за огрев на килограм ще бъде забранена и търговците ще трябва да пресмятат цените ѝ само в кубически метри. Освен това свободният добив на дърва в гората ще трябва да се ограничи само до месеците юни и юли, за да има време до зимата те да изсъхнат добре. Това са част от мерките, които предвижда Националната програма за подобряване на качеството на въздуха до 2024 г., пусната за обществено обсъждане.

Обяснението за продажбата на дърва на тегло е, че то сега стимулира търговците да продават предимно влажна дървесина, която тежи повече, а при тяхното горене се отделят много повече фини прахови частици. Европейският стандарт за влага в дървата за огрев е 25%. Промените в закони и наредби, с които ще се регулира търговията и добивът на дърва, ще се направи от земеделското министерство до началото на 2019 г., гласи програмата.

На дървата в програмата се отделя такова голямо значение, тъй като 54% от населението у нас се отоплява с твърди горива, половината от тях - с дърва. Освен това 23% от хората в 28-те общини, които имат наднормено замърсяване на въздуха, са социално слаби и получават енергийни помощи, включително и за купуването на дърва.