Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плакатите със снимките на двете изчезнали момичета
Плакатите със снимките на двете изчезнали момичета

Навремето свързват изчезването на момичето с атентата срещу папата и българските служби

Случайно намерен скелет в римска сграда, собственост на Ватикана, пак извади на бял свят мистерията около безследното изчезване през 1983 г. на 15-годишната Емануела Орланди, дъщеря на ватикански служител. Скелетът беше открит случайно под пода на седалището на Апостолическата нунциатура на улица “По” в Рим. Според италианските медии това станало по време на ремонтна дейност в сградата.

Още след откриването на костите от работници Ватиканът се обърнал към италиански следователи, които да установят дали костите принадлежат на изчезналата Емануела.

Според информирани източници, цитирани от в. “Република”, освен целия човешки скелет, открит при ремонтните дейности, работниците се натъкнали и на части от други човешки кости в близост до сградата на нунциатурата.

Загадката около изчезването на Емануела Орланди остава неразрешена и до днес въпреки многото разследвания, процеси и свидетели. Италианските експерти вече са се задействали, за да проверят дали скелетът и другите останки от кости принадлежат на млади жени, коя е вероятната причина за смъртта им и дали съвпадат с ДНК-то на роднини на Емануела Орланди и Мирела Грегори.

Мирела също изчезна безследно в Рим през 1983 г., месец преди Емануела. По принцип те не са били свързани, но общи елементи в изчезванията карат някои следователи да предположат за връзка между тях.

Загадка е и защо кости са били заровени под сграда на Ватикана. Става въпрос за дипломатическото седалище на светия престол в италианската държава. Според експерти ще бъдат необходими поне десетина дни, за да се разбере дали костите са на двете момичета. През изминалите 35 години семейство Орланди и най-вече братът на Емануела – Пиетро, апелираха няколко пъти до ватиканските власти да се изясни случаят с изчезването. Според италианските медии семейството неотдавна получило дори сигнали за “гроба на Емануела Орланди във вътрешността на ватиканските стени”.

Имаше много версии около изчезването на Емануела Орланди, което превърна случая в международна интрига. Някои от тях бяха свързани с атентатора на папа Йоан Павел II Мехмет Али Агджа, с крайнодясната организация “Сивите вълци” и с българските тайни служби.

Подобна теза поддържа и бившият магистрат Иларио Мартела. Според него българските служби и германската Щази били замесени навремето в отвличането на момичетата, за да отклонят общественото внимание от делото за Сергей Антонов, по което разследвал в онзи момент Мартела. Антонов беше арестуван по обвинения за участие в атентата срещу папата на 25 ноември 1982 г., или месеци преди изчезването на момичетата.