Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от великите мистерии на прехода е защо българските власти така напират да раздават български паспорти на хора, които нито се чувстват българи, нито имат намерение да дойдат и да заселят пустеещите и обезбългарени райони - както от десетилетия ни будалкат патриотите. Ако ги слушаме, то бесарабските българи само копнеят да пасат овце в Странджа планина.

Истината е, че от общо 153 хиляди паспорта, раздадени на нашите роднини досега, едва ли и 5 процента са тук. И не гледат овце. Това каза по телевизията Спас Ташев, експерт към парламента. 95 на сто от припозналите древната си родина чужденци просто си купуват правото да работят в Европа, където само увеличават недоволството на местното население.

Никаква полза

за България,

само щети.

Ако Германия Франция, Англия можеха да направят референдум по темата, отдавна да са ни отнели правото на свободно движение и труд.

Защо тогава изобщо раздаваме тези паспорти? Истината лъсна при последния полицейски погром в Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАЧБ) -

една

от партийните хранилки,

заради които си струва да дойдеш на власт. Според съобщението, от продажбата на удостоверения за произход бандата в ДАБЧ печелила по 400 хиляди евро на месец. Ако това е истина (което не е сигурно), за една година имаме корупционни приходи от 9 милиона и 600 хиляди лева. А държавната субсидия за партията, която е взела на аренда ДАБЧ, е едва 1 милион и 300 хиляди.

Разбира се, едва ли тази партия прибира цялата баница – твърде много чиновници и външни тарикати са замесени. Но и една десета да прибира, пак е предостатъчно. Хубавото на тази сума е, че не влиза в никакви данъчни отчети, освен може би в някакви тайни мафиотски тефтери.

Ако пък

партията нищо не прибира,

значи не е способна да управлява.

Такава широка корупционна схема под нейния чадър не би трябвало да е тайна за г-на Каракачанова. Значи трябва или да я ликвидира ако е честен, или да я овладее на полза роду ако е прагматик. Ако нищо не знае или пък ако знае, но нищо не предприема, как ли управлява Министерството на отбраната?

Но това са си партийни кахъри на патриотите. За нас като народ и като нация е крайно време да се запитаме – каква ни е ползата да раздаваме паспорти на чужденци, па макар и с някаква българска кръв? Че няма да се заселят тук, е повече от ясно. То и бежанците, които идват от най-мизерните райони на планетата Земя, само прекосяват България и отфучават.

Още по-глупав

е патриотическият сантиментализъм

на тема македонщината. Какво от това, че Миле Попйорданов от Скопие предявил тапия, че прадядо му бил баджанак на Яне Сандански? Почит и уважение, но нали е македонски гражданин и резидент? Нали отбива служба в македонската армия, а не в българската? Етносът си е етнос, гражданството е гражданство. Хайде да ги държим разделени.

Ако Миле е чул зова на кръвта - нека се засели в България, да поработи тук и да плаща данъци поне 5 години, да овладее българския диалект и правопис, да вземе изпит по българска история и тогава халал да му е гражданството. Но това е право на всеки друг, бил той китаец, англичанин или египтянин. Ако хвърлиш корени в България – нормално е да получиш българско гражданство. Но ако само искаш тапията, за да я показваш в Германия и Франция, то какво печели от това българската нация?

И какво печелят от това работодателите в частност? Нищо. Защо да идваш и да работиш в тази държава, ако можеш направо да си купиш паспорта и да отидеш във Франция? Тъкмо обратното, ако този паспорт се даваше едва след 5-10 години труд у нас, шансовете им да докарат сериозни работници от чужбина щяха да са много по-високи.