Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сизър Сайък, 56-годишен привърженик на Доналд Тръмп от Флорида, беше арестуван за направата и изпращането по пощата на серия пакети бомби до високопоставени демократи или яростни критици на американския президент.

Той бе обвинен за пет престъпления, сред които незаконно изпращане на взривни вещества, заплахи срещу бивши президенти и нападение срещу настоящи и ексфедерални офицери, за което може да получи 48 години затвор, съобщи американското министерство на правосъдието.

Сред мишените му са семействата на Клинтън и Обама, бившият вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите демократи Камала Харис и Кори Букър и съпартиецът им - конгресменът Максин Уотърс, бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, милиардерът филантроп Том Стайър, звездата Робърт де Ниро, Си Ен Ен и други известни критици на Доналд Тръмп.

"Не трябва да позволяваме на политическото насилие да пуска корени в Америка", заяви президентът на САЩ.

Следователите

успяха да сравнят

дактилоскопичните отпечатъци

върху един от пликовете с проба, събрана при предишните арести на Сайък във Флорида, заяви директорът на ФБР Кристофър Урей. ДНК на арестувания е открита и на някои от проводниците, използвани в пратките.

Сайък е проследен с мобилен телефон. Властите са открили неговия лаптоп и електронни устройства. Адресната регистрация на Сайък е в дома на майка му в Авентура, Флорида, но от известно време живеел в бял ван, целия покрит със стикери с лика на Доналд Тръмп.

ФБР, Сикрет сървис и Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества търсят откъде са закупени веществата. Рентгеновите снимки, получени от ABC News, показват, че всяко устройство е снабдено с цифров часовник, експлозивен прах, източник на батерия и окабеляване за канал за искра за детонация. Устройствата включват стъкло като потенциален шрапнел. ФБР се съмнява, че има още изпратени взривове.

Роднините на Сайък бяха изненадани от ареста му. Бившият му адвокат Роналд Лоуи каза пред ABC News, че

майката на Сайък

е активистка на демократите

и поведението му е несъвместимо с нейните политически възгледи. Сизър Сайък пък е станал член на Републиканската партия през 2016 г. и в социалните мрежи се появява на снимки и видео с известната червена шапка с лозунга на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Възможно е да се е пристрастил към позициите на президента заради това, че през юни 2012 г. Сайък фалира, след като задлъжнява към банки с над 20 000 долара. Общият му годишен доход дотогава е бил едва 7500 долара, което е под прага на социалния минимум. Той натрупва задължения и загубва жилището си. Сайък порицава един от основните критици на Тръмп - Джордж Сорос, в свои съобщения в туитър.

По информация на ABC News Сайък има дебело криминално досие с най-малко осем ареста във Флорида, между които за търговия с наркотици. През 2002 г. е бил задържан, защото е заплашил да взриви енергийната компания Florida Power & Light с думите

“Ще стане

по-лошо от 11 септември”

Той се признава за виновен и в крайна сметка е осъден на пробация. През 2014 г. Сайък е работил като управител на разнообразни шоу програми за мъже.

Досега властите са открили 14 съмнителни пакета. Серията започва миналия понеделник с откриването на пакет бомба в пощенска кутия на дома на Джордж Сорос в окръг Уестчестър, Ню Йорк. На следващия ден службите задържат пакет с взривно устройство, адресиран до Хилари Клинтън, преди да стигне до нея. По-късно в пощенската станция на "Тайм Уорнър" в Манхатън, където се намира седалището на Cи Ен Ен в Ню Йорк, е открита опаковка, съдържаща прах за експлозив. Пакетът е адресиран до бившия директор на ЦРУ Джон Бренън и е пътувал през пощенската система на САЩ, след което попада при частен куриер, който доставя пощата на офиса на Cи Ен Ен и на други места.

Пратката, адресирана до Робърт де Ниро в компанията му "Трибека Продакшънс" в Ню Йорк, е открита от пенсиониран полицай от отдела за борба с тероризма, който преглеждал пощата на де Ниро и разбрал, че пакетът е същият като останалите.

Има пратки до сенатора демократ от Ню Джърси Кори Букър и до бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър. "Със съпругата ми сме далеч от дома си в момента, а нашите съседи получават пощата. Много съм загрижен за тях. От една страна, сега почувствах нещо като облекчение, но това не е изненада - каза Клапър пред Си Ен Ен миналия петък. - Това

определено е

вътрешен тероризъм

Нямам никакво съмнение."

Милиардерът и шеф на хедж фондове Том Стайър, един от яростните критици на Тръмп и спонсор на демократите, който иска импийчмънт на президента от 2017 г., потвърди в изявление, че и при него е обезвреден подозрителен пакет. "Свидетели сме на систематична атака срещу нашата демокрация и върховенството на закона, която се простира много по-далеч от действията на един изолиран терорист във Флорида - заяви Стайър в изявление специално за ABC News. - Независимо дали става дума за потискане на гласоподавателите, сплашване на избирателите, атаки срещу свободната ни преса, заблуда или опит за насилие - доверието и нормите, които са действителната основа за нашето гражданско общество и политическа система, се ерозират. Време е Републиканската партия да се откаже от всички атаки срещу правата и достойнството на американците и да започне да работи за изграждането на възможно най-широка и всеобхватна демокрация за всеки американец".

Всички устройства, намерени в колетите, са били прехванати от пощенската служба на САЩ, преди да са достигнали целите си, съобщи ABC News. Бил Суини, помощник-директор, отговарящ за офиса на ФБР в Ню Йорк, заяви, че армията от агенти е "напълно ангажирана" с разследването. "Това е национално разследване, включващо множество юрисдикции от едното до другото крайбрежие", каза Суини на пресконференция. Много от пратките са с посочен обратен адрес на конгресмена демократ Деби Уесърман Шулц във Флорида.

Вярват ли властите, че Шулц, която е бивш ръководител на Демократичния национален комитет, е участвала в изпращането им, четете в печатното издание на "168 часа".