Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плакатите със снимките на двете изчезнали момичета
Плакатите със снимките на двете изчезнали момичета

Случайно намерен скелет в римска сграда, собственост на Ватикана, пак извади на бял свят мистерията около безследното изчезване през 1983 г. на 15-годишната Емануела Орланди, дъщеря на ватикански служител.

Човешкият скелет беше случайно намерен под пода на седалището на Апостолическата нунциатура на улица „По” в Рим. Според италианските медии това станало по време на ремонтна дейност в сградата. Още след откриването на костите от работници Ватиканът се обърнал към италиански следователи, които да установят дали костите принадлежат на изчезналата Емануела. Загадката около изчезването й остава неразрешена и до днес, въпреки многото разследвания, процеси и свидетели.

Италианските експерти вече са се задействали, за да проверят дали костите принадлежат на млада жена, коя е вероятната причина за смъртта й и дали съвпадат с ДНК-то на роднини на Емануела Орланди. Не е ясно и как така кости ще бъдат заровени под сграда на Ватикана. Става въпрос за дипломатическото седалище на Ватикана в Италианската държава. Засега все още не се знае нищо около произхода на скелета.

Ако се окаже, че не принадлежат на Емануела, костите ще бъдат изследвани и за вероятна връзка с изчезването през 1983 г. и на друго 15-годишно момиче на Виа Номентана в Рим - Мирела Грегори. Мнозина свързват двата случаи заради общи елементи при изчезването на двете момичета.

През изминалите 35 г. семейство Орланди, и най-вече братът на Емануела – Пиетро, апелира вече няколко пъти до ватиканските власти да се изясни случаят с изчезването. Според италианските медии семейството неотдавна получило дори сигнали за „гроба на Емануела Орланди във вътрешността на ватиканските стени”.

Имаше много версии около изчезването на Емануела Орланди – някои от тях дори бяха свързани с атентатора на папа Йоан Павел II Мехмет Али Агджа и българските тайни служни. Никоя от тях обаче не беше доказана.