Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г. Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров на тристранката днес. 

Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи. “Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти”, каза Димитров.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лв. С парите ще се купят тези къщи да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят, обясни президентът на КНСБ.

Демографският план е обсъден с бизнеса и вече е при премиера Бойко Борисов.

Тристранката разгледа проектобюджетите за 2019 г. на държавата, касата и Държавното обществено осигуряване. Ябълката на раздора бе максималният осигурителен доход, който догодина ще се вдигне до 3000 лв. Затова повечето работодатели да не подкрепят бюджета на ДОО.

“КРИБ смята, че законът за бюджета на държавата е направен много професионално, но спирам дотук с похвалите”, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Според него решението за вдигането на прага е взето само от синдикати и МС и това не било нормално. “Превръщаме се в синдикална република”, смята Домусчиев.