Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички сме грешни, стига сте се обожествявали

Битката за в. “Дума” драматично разцепи БСП, но не това ми е темата сега. Темата е, че бунтовниците срещу Нинова обожествиха “Дума” и паметта на Стефан Продев като храм на лявата идея, а те са нейните жреци.

Ако това има нещо общо с истината, защо политиката в България е толкова дясна? Все пак, когато преходът вземаше завоите,

на власт бе

БСП със своя

божествен орган

Велиана Христова: “Дума никога не е била просто вестникарска стока. Стефан Продев създаде “Дума” като идея, като вестник с мисия. Мисията на лявата перспектива.”

Велислава Дърева: “Дума” е национален всекидневник, левият вестник на България, вестникът на лявата идея, която е много по-голяма от всички леви партии, взети заедно. “Дума” е приемник и продължител на възрожденския и на социалистическия печат…– “Дума” не се крие от истината и не бяга от битките.”

Дълбоко уважавам и двете колежки, уважавам и паметта на Продев, но тук въпросът е принципен - ляв вестник ли беше “Дума” през годините? Лявата идея е егалитарна, тя дава по-голяма част от националното богатство на по-широк кръг от хора. БСП направи точно обратното. Веднага след 10 ноември тя приватизира под тезгяха бившите клонове на БНБ. Контролните пакети бяха взети от малък кръг привилегировани частни лица, които платиха със заеми от самите банки. Естествено, че след това те кроиха планове как да сринат българския лев и парите в ръцете на хората да изгорят. Робин Худ наопаки.

Тогава

“Дума” изобщо

не забеляза, че

бъдещето вече

е продадено

Пак тогава се приватизира и дейността на външнотърговските дружества, които управляваха парите на промишлеността и земеделието. От това се породи и прословутата схема “на входа и на изхода”, която докара българската промишленост до фалит. Естествено, че “Дума” бе принудена да си затвори очите, защото на власт бе нейната партия.

Тогава бе ясно, че трябва да се правят реформи и да се върви към капитализъм. Какъв обаче капитализъм? И как да се върви към него? Ако не знае, една социалистическа партия би трябвало да се обърне за съвет към левите експерти в развитите страни. Вместо това Андрей Луканов поиска помощ от търговската камара на САЩ и оттам му препоръчаха ултрадесния либертарианец Ричард Ран, който покрай другото бе ръководен кадър на Каймановите офшорки.

Така “лявата кауза” се оказа ултрадясната програма “Ран-Ът”, под която се подписаха, кажи-речи, всички видни икономисти - повечето членове на БКП/БСП. Естествено, органът на БСП не би могъл да вдигне бунт срещу ръководството на партията си.

Ето защо покойният Георги Тамбуев публикува във в. “Труд” секретната част на плана “Ран-Ът” – пълен срив на промишлеността, масова безработица, демографска катастрофа, мизерия за огромна част от българите. Това пророчество се сбъдна.

За избирателите на БСП бе много странно как така през 1990 г. те дадоха на ужким лявата партия победа с пълно мнозинство, а нейното правителство след 2-3 месеца си хвърли оставката и направи коалиция със СДС и БЗНС. Ясно защо - за да се скрие зад фасадата, когато

включи шалтера

на “шоковата

терапия”

За една нощ стоките поскъпнаха 10 пъти, а 40 милиарда лева “живи пари”, които населението държеше в дюшеците, изгоряха. Срещу тези пари БСП можеше да направи малката приватизация!

Грубо казано, има 2 вида приватизация. Лявата приватизация би трябвало да се развива от долу на горе, да създаде широка прослойка от дребни бизнесмени, предприемчиви и работливи хора, които да сложат основите на пазарната икономика, а след това капитализмът да расте нагоре. И обратното – една дясна приватизация първо подарява банките и големите предприятия на малък привилегирован елит, а на масите показва среден пръст. Точно това второто избра БСП, а “Дума” го проспа.

А можеше ли другояче? Разбира се!

Например в Чехословакия се започна с “малката приватизация” веднага след падането на Берлинската стена. До края на 1992 г. бяха продадени на търгове 21 769 малки бизнеса – магазини, кафенета, фризьорски салони, дребни предприятия. Хората получиха собственост срещу парите си и затова инфлацията бе минимална.

Днес брутният продукт на човек от населението в Чехия е 26 хиляди и 500 евро, а в България е 14 хиляди и 700. Чехия е една от най-егалитарните държави в ЕС, като коефициентът на неравенството “Джини” е 25, а България е държавата с най-високо неравенство в Европа с коефициент 40,2.

Когато България бе на кръстопът, аз не съм забелязал “Дума” да предупреждава, че БСП я подкара надясно. Не съм забелязал никаква конкретна и обоснована критика на икономическата политика на БСП. Но не я виня, все пак “Дума” е партиен орган.

След това, при управлението на Беров, новосъздадените от БСП олигарси изсмукаха държавните предприятия като вампири, а при Виденов пак БСП узакони механизма на окончателния грабеж - масовата приватизация и РМД-тата. И до днес пропагандата на БСП хвърля цялата вина за този грабеж на управлението на СДС през 1997- 2001 г. Но нали масовата приватизация бе измислена при управлението на Виденов! И нали именно при Виденов бяха създадени приватизационните дружества, които прибраха боновите книжки на населението? После Иван Костов само довърши започнатото, а и нямаше как да го спре.

Та питам аз – каква бе линията на в. “Дума”, когато в парламента се гласуваше технологията на големия грабеж?

Ура, да живей, всички ставаме капиталисти!

И още един въпрос. Милиони получиха бонови книжки и ги дадоха на дружествата. Кой обикновен гражданин днес получава някакви дивиденти?

Но тъй като тази статия се проточи, ще завърша с плоския данък и отмяната на необлагаемия минимум, от което спечелиха олигарсите, а хората на труда пак бяха прекарани. Случайно “Дума” тогава да е поискала оставката на другаря Станишев?

Един вестник може от първа до последна страница да се кълне в паметта на Ботев, Вапцаров и Йосиф Хербст, но важното е какво прави в решителните моменти. Вече 28 години “Дума” одобрява десните завои на БСП. Последният решаващ момент бе на референдума през 2016 година. Народът поиска мажоритарен вот в съотношение 5:1, а “Дума” защити избора на олигархията. Така че да не ми се прави на ляв вестник!

И пак казвам – за това не виня чудесните талантливи колеги от “Дума”, защото те нямаха друг избор. Но нека се замислят - възможно ли е дясна партия да издържа ляв орган? Не е възможно. Затова нито “Дума” е Ботевата “Дума”, нито Продев беше Йосиф Хербст. Всички бяхме и сме просто колеги.