Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Хамад бин Хамдан ал Нахан е сензация с колекцията си от ексцентрични автомобили

Наричат го "шейха на дъгата", защото само за няколко години успява да напълни гаража си с всякакви марки автомобили във всички цветове. Той е истински любител на луксозните превозни средства и харчи голяма част от несметното си богатство именно за това свое хоби.

На 70 години шейх Хамад бин Хамдан ал Нахан се превръща в истинска сензация в социалните мрежи, където хиляди души се радват на снимките на колите му. Профилите му са посветени предимно на страстта му по автомобилите.

Шейх Хамад е член на една от управляващите фамилии в Обединените арабски емирства - клана Ал Нахан, базиран в Абу Даби. Личното му състояние е

оценявано на

20 млрд. долара

Парите на Хамад идват от контрола на неговата фамилия над петролните залежи на Абу Даби, които съставляват 95% от петрола на ОАЕ.

Въпреки че е милиардер с особено влияние в ОАЕ, той става популярен предимно със своята ексцентричност и несандартните покупки, които прави. Освен че е собственик на богат автопарк, Хамад притежава и дворец. Той е и

филантроп в сферата на медицината

Феновете му с нетърпение всеки ден очакват поредната снимка, с която да разберат за какво е похарчил този път парите си. Автопаркът му включва седем мерцедеса S-класа в различни цветове и къща на колела във формата на планетата Земя. Той притежава автомобили от почти всички марки и е горд собственик на създадени специално за него возила. Хамад има собствен автомобилен сервиз, а за него работят най-добрите създатели на коли. И не си мислете, че гаражът на шейха е една обикновена сграда. Той го създава с формата на египетска пирамида, но разбира се, с доста по-голям размер.

В последните години Хамад увеличава колекцията си с все по-редки автомобили. Според журналисти от Business Insider, които са успели да я разгледат, той разполага с няколко класически автомобила Mini Cooper, реплика на Benz Patent Motorwagen от 1885 г., смятана за

първата

кола в света,

както и единствения SUV модел, който Lamborghini някога е произвеждал.

Най-голяма популярност на Хамад носи новината, че е създал най-големия камион в света. Видеото с мащабното возило е гледано милиони пъти в интернет. По идея на шейха е проектиран камион, версия на Dodge Power Wagon. Версията на шейха обаче е цели 64 пъти по-голяма от оригинала, а вътре за удобство на Хамад е поставен цял апартамент с три спални и личен персонал. С нестандартно големия камион собственикът се придвижва из пустинята.

Шейхът

често е търсен от автомобилни списания

за интервю, а автопаркът му е включван в редица класации. Последната статия за Хамад показва три офроуд автомобила с доработки от неговия сервиз, с които той се явява на автомобилно изложение в пустинята.

В огромния гараж на 70-годишния шейх има още огромен бял пикап Ford и Pontiac Bonneville от 1959 г.

През 2011 г. арабският шейх привлече вниманието към себе си с налудничавата идея името му да бъде издълбано на един от частните му острови, който се казва Ал Футайси.

Надписът е толкова голям, че се вижда дори от Космоса

Според различни издания буквите са високи по 1 км, а надписът е дълг над 3 км. Първите три букви са напълнени с вода и са пригодени за водни забавления.