Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финансовият министър Владислав Горанов и социалният Бисер Петков обсъдиха с КНСБ бюджета за следващата година.  СНИМКА: КНСБ
Финансовият министър Владислав Горанов и социалният Бисер Петков обсъдиха с КНСБ бюджета за следващата година. СНИМКА: КНСБ

С около 100 лв. се вдига енергийната помощ

Синдикатите: Това е най-добрият бюджет досега

135 хил. българи вземат заплата над 2600 лв. и осигурителните им вноски ще се вдигнат с около 50 лв. догодина. Причината е, че държавата предлага максималният осигурителен доход да се вдигне с 400 лв. и да стигне 3000 лв.

Броя на добре платените българи, които се осигуряват на тавана, изнесе президентът на КНСБ Пламен Димитров на координационен съвет на конфедерацията вчера. Той обсъди бюджета за следващата година, а за да го представят, при синдикалистите отидоха финансовият министър Владислав Горанов и социалният Бисер Петков.

Според шефа на социалната комисия в парламента Хасан Адемов около 148 хил. души се осигуряват над 2600 лв.

“Вдигането на максималния осигурителен доход не е самоцелна стъпка - да накажем младите IT специалисти, както някой каза, а обратното. Така ще дадем възможност за повече права на тези хора - по-високи пенсии, майчинство и болнични”, обясни Горанов. “Няма как да очакваме 100% съвпадения на позициите между правителството и синдикатите. Този път обаче сме доста близко спрямо това, което очакват членовете им”, коментира той срещата в КНСБ.

Дефицит от 600 млн. лв. е заложен в бюджет 2019. “Това е един вид

буфер при по-

неблагоприятно

развитие на

икономиката

от очакваното. Не виждам нищо драматично”, коментира финансовият министър. Сред рисковете за икономиката назова опита за налагане на мерки за протекционизъм най-вече от страна на САЩ и агресивното им и провокативно поведение към останалите държави с развити икономики.

Замразяването на парите за майчинство през втората му година на 380 лв. е, за да се връщат по-бързо жените на работа, потвърди Горанов. “Особено в период, в който пазарът на труда страда от липса на кадри, не съм убеден, че най-правилната политика е да задържаме хора в работоспособна възраст вкъщи, вместо да се върнат активно на пазара на труда”, допълни той.

С по около 100 лв. допълнително ще получат енергийно бедните българи за предстоящият зимен сезон, съобщи социалният министър Бисер Петков. Експертите все още изчисляват точния размер на помощта. За целта държавата ще предвиди допълнителни 21 млн. лв. Това трябва

да компенсира

по-високите

разходи,

свързани с

увеличението

при горивата

и стоките от първа необходимост. “С промени в наредбата беше калкулиран малкият ръст на цената на електроенергията от 1 юли. Сега месечната помощ е в размер на 73 лв., която се изплаща за 5 месеца - от ноември до март”, обясни Петков.

Това е най-добрият бюджет, който виждам от правителствата на Бойко Борисов - сметката предвижда 4,6 млрд. лв. приходи, подчерта Пламен Димитров. Сред плюсовете посочи вдигането на заплатите на 440 хил. души в държавния сектор. “Лошата новина е, че малко повече от половината приходи идват от данъци.

Това означава, че все още разпределението на данъчната тежест между труда и капитала е несправедливо”, смята Димитров.

КНСБ не е съгласна със замразените майчинство и обезщетение за безработица.

Казват през ноември за коледните добавки на пенсионерите

До средата на ноември държавата ще търси пари за коледни добавки на пенсионерите. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

Предвижда се, както и досега, те да се отпуснат на възрастните, които получават пенсии до линията на бедност - 321 лв. през тази година. През 2017 г. правителството реши да обвърже парите, които най-уязвимите пенсионери ще получат допълнително за празниците, с линията за бедност, която влизаше в сила от 2018 г. По този начин бе леко разширен кръгът на хората с право на добавки.

Догодина линията на бедност ще е 348 лв., но все още не е ясно дали и сега ще се приложи този подход и по-високата сума ще е прагът за получаване на коледния бонус.

Миналата зима държавата отпусна 50 млн. лв. , така 1,2 млн. пенсионери (57% от всички) получиха допълнителни 40 лв.

“Рано е, работим и се правят изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестявания, които да дадат възможност на правителството в тази посока”, обясни финансовият министър пред журналисти вчера. И увери, че до месец ще е ясно за добавките за Коледа.