Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е ръждясалата авиобомба, която паникьоса живущите в района на Военна академия.
Това е ръждясалата авиобомба, която паникьоса живущите в района на Военна академия.

Строителите на метрото я намерили в изкоп на станция, военните се справиха за няколко часа

Огромна бомба от Втората световна война затвори част от центъра на София в сряда. Стотици жители от сградите около Военна академия бяха евакуирани.

Изведени бяха

и учениците

от Испанската

гимназия

и второто близко училище - 129-о.

Бомбата е намерена от работници, които строят новата станция от третия лъч на метрото на ул. “Оборище” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”. Те насипвали пръст в основите на изкопа. Когато я забелязали, веднага отишли при дежурния във Военна академия. Той се обадил в столичната полиция и към мястото били изпратени екипи, за да отцепят района. Веднага били уведомени и Министерството на отбраната и Столичната община.

В късния следобед сапьори от ВВС и Сухопътни войски пристигнаха да огледат авиобомбата. Тя се оказа около 220 кг, дълга малко над 1 м, с диаметър около 40 см.

“Ситуацията е под контрол. Екипите по обезвреждане пътуват насам. Ще проведем операцията при строги мерки за сигурност. Изискванията са тези действия да се извършват по светло”, каза вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на щаба по отбрана, който също отиде на мястото.

Военните планираха да използват подемна техника, за да отнесат авибомбата на полигона край Сливница. В подобни случаи старите боеприпаси не се взривяват, а се унищожават. Според тях нямало шансове бомбата да избухне в изкопа.

Евакуираните изчакаха търпеливо до 19 ч, когато военните отнесоха бомбата.

Освен че прекъсна уроците на учениците от 129-о ОУ и Испанската гимназия, находката на повече от 70 г. изведе от домовете им и жителите на карето. Всички обитатели от околните сгради, които имат пряк изглед към изкопа с бомбата, също бяха евакуирани, а

входовете -

отцепени от

Военна полиция

На мястото беше разпъната и палатка на аварийната дирекция на общината, в която има легла и храна, тъй като не бе ясно колко време ще продължи обезвреждането на авиобомбата. Операцията променени маршрутите на автобусните линии 9, 72, 75, 213, 280 и 306. (24часа)