Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На протестен молебен митрополит Стефан предупреждава властта: “Не поробвайте

българския дух!”

В телеграма до цар Борис владиката му припомня Библията: “Не гони, за да 

не те гонят. С каквато мярка мериш, с такава ще те мерят!”

Митрополит Стефан от името на Светия синод застава на 24 май 1943 г. пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и смело обявява, че празникът е помрачен заради гоненията против евреите.

"Той не е традиционен, защото липсва еврейската школска младеж - казва владиката пред множеството. - Което ме задължава да отправя от това високо място

апел към държавната власт

да не поробва свободолюбивия, демократичен и общителен български дух, осмислен в съзнанието за човечност и братолюбие - противен на чужди влияния и заповеди."

Според спомените на д-р Стела Аструкова, които тя потвърди, че са абсолютно точни и разреши да бъдат публикувани в “168 часа”, митрополит Стефан изпраща

протестен доклад

на царя

Както и телеграма: "Не гони, за да не те гонят. С каквато мярка мериш, с такава ще те мерят. Знай, Борисе, че за твоите дела Бог бди от небето."

За реакцията на Борис III Аструкова научава от дневниците на Богдан Филов. На 26 май 1943 г. той си отбелязва, че от 6 до 7,30 часа са имали среща при царя на ул. "Московска" и според написаното монархът е одобрил мерките против евреите. Според изследователите обаче в случая царят не е имал избор. Въпреки че е принуден официално да подкрепи политиката на Германия, той задкулисно е действал против депортацията на евреите. Факт, който е документиран и в германските архиви. Там има сведения, разсекретени след войната, които са подписани от немски дипломатически източници, че Борис III на практика е действал против екстрадирането.

Спомените на Аструкова се подкрепят от още един факт. В отговор на протестния молебен, Филов предупреждава митрополит Стефан, че ако продължава по същия начин,

ще има последици

за самия него

Въпреки риска Светият синод защитава евреите като колективен орган и става единственият в Европа, осмелил се да направи това. В останалата част от континента на подобна смела стъпка са се решавали само отделни църкви и манастири, които тайно приютявали бягащи от нацистите евреи.

След протестния молебен и окървавената акция

в София отзвукът в Европа и САЩ е огромен. Медиите от Москва до Лондон предупреждават, че отмъщението срещу нацистките палачи няма да закъснее. Намесва се лично американският президент Рузвелт, който по радио "Гласът на Америка" обявява: Хитлеристите и фашистите за тези си деяния ще бъдат съдени след войната като криминални престъпници.

Как завършват размириците, четете в хартиеното издание.