Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никол Макгуинс има рак на щитовидната жлеза, за който дори не подозира.

Никол Макгуинс тъкмо приключва тежко лечение на рядък рак, когато животът й се преобръща отново. Може да се каже, че тя е огромна късметлийка, тъй като наблюдателността на един лекар и участието й в риалити формат спасяват живота й за втори път.

32-годишната американка решава да отпразнува края на двегодишната борба с "агресивен глиобластом" - същата диагноза, която повали сенатор Джон Маккейн. Туморът е рядък, развива се изключително бързо и засяга предимно хора над 60-годишна възраст. Когато обаче е диагностицирана с него, Никол дори не е навършила 30 г. Въпреки това тя успява да се справи и отправя поглед към един по-щастлив живот на брега на морето.

Макгуинс и баща й се включват в риалити предаване, което има за цел да им намери перфектната къща на брега на морето. Нещо, за което Никол винаги е мечтала. Тя изглежда много по-добре, отколкото на снимката, която показват - от годините, в които се бори с редкия тумор на мозъка. Младата жена преживява операция, химо и лъче-терапия и се оказва истински борец, тъй като само 30% от заболелите успяват да се излекуват и да живеят повече от две години след като са диагностицирани.

И докато Никол търси подходящите мебели за своя нов дом, пред телевизора вкъщи седи д-р Ерих Войг. Зоркият му поглед и професионалното око обаче забелязват нещо, което не би трябвало да е на екрана, и нито професионалният грим, нито нейната ведрост успяват да го заблудят.

С близо 20-годишен опит като лекар уши, носи и гърло и хирург в Нюйоркския университет, д-р Войг веднага забелязва притеснителна издутина на врата на Никол.

Въпреки че тя е преминала през множество лекари и рутинни тестове, никой не е открил новия тумор, който е започнал да расте на шията й. Доктор Войг обаче идентифицира притеснителната маса на врата на жената и веднага се опитва да се свърже с нея.

Първо не успява, затова пише статус на стената си: "Гледам телевизионно предаване и забелязвам, че една жена има издута маса отляво на щитовидна.

Тя се нуждае от синограма и от фина биопсия. Чудя се дали знае и се надявам, че всичко ще свърши добре".

Мъжът не знае дали съобщението му е стигнало до Никол, затова започва още по-усилено търсене. И тъй като Макгуинс няма свой собствен фейсбук, докторът открива приятелка на нейната майка и чрез нея съобщението му стига до жената.

"Бяхме шокирани. Не очаквах лекар по телевизията в друг щат, когото не познавам, да ми сложи диагноза", казва Никол пред "Добро утро, Америка".

Като ветеран, поразен от рака веднъж, тя не губи време и веднага отива при специалист. Страховете на д-р Войт се потвърждават - Никол наистина има рак на щитовидната железа.

Според статистиката жените заболяват три пъти по-често от този вид тумор, отколкото мъжете. 56 хил. са новите случаи, които се диагностицират всяка година.

Признаците на заболяването включват подуване, промени в гласа и бучки като тази, която д-р Войг забелязва на гърлото на Никол.

"Според мен това е чудо", казва 32-годишната жена.

Забележително, но д-р Войт не е първият, който диагностицира някого, когото е видял по телевизията. Всъщност дори не е първият, който да диагностицира някого в точно това шоу с тироиден тумор.

През 2013 г. Тарек ел Муса, звезда на "Флип или флоп", беше диагностициран с рак на щитовидната жлеза, след като една сестра забеляза бучка на почти същото място на врата му като тази на Никол.

А късметлийката успя и да се срещне със своя спасител д-р Войг за първи път в "Добро утро, Америка".

"Ще се опитам да кажа това, без да бъда емоционална. През последните няколко години преживях много неща и никога не съм очаквала да се преборя с рака два пъти, но без вашия бдителен поглед кой знае още колко време никой нямаше да забележи това нещо на врата ми. Затова от дъното на сърцето си ви благодаря", каза Никол на д-р Войг.

Въпреки че е прекалено рано, за да е в ремисия, Никол се уповава на оптимизма, който й е помогнал да се пребори с глиобластома, и е сигурна, че ще направи същото и този път - ще остане позитивна и ще се бори.

Тироидните тумори са редки ракови образувания, като 98 процента от тях са лечими. На Никол й предстои да се срещне с още лекари, да й бъде изготвен курс на лечение с химо- и лъчетерапия, а може би и още една операция. Въпреки тежкия път силата е на нейна страна.