Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2006 г. първият зам.-шеф на руската Централна банка Андрей Козлов пристига там, за да пресече мошеническата схема, но е убит
През 2006 г. първият зам.-шеф на руската Централна банка Андрей Козлов пристига там, за да пресече мошеническата схема, но е убит

Руснак е убит, след като е разнищил скандал с над 200 млрд. долара мръсни пари. През лятото на 2006 г. първият зам.-ръководител на руската Централна банка Андрей Козлов пристига в Естония, за да пресече безпрецедентна схема за пране на пари. Три месеца след това е мъртъв.

Според американския сайт "Дейли бийст" финансистът е третият руснак, починал при разследване на тези пари след Александър Перепилични и Сергей Магнитски. 12 години по-късно, през септември т.г. стана ясно, че през малкия естонски клон на датската Danske Bank са минали милиарди долари кaпитaлoви пoтoци от Русия с неясен произход, които са се влели по непрозрачен начин в западната банкова система.

Скандалът доведе до оставка на главния изпълнителен директор Томас Борген и провокира разследвания в най-малко шест страни.

Историята

През лятото на 2006 г. Андрей Козлов бие тревога пред естонските власти за безпрецедентна схема за пране на пари, организирана в страната, пише "Дейли бийст". На 13 септември 2006 г. трима души прострелват Козлов и шофьора му Александър Семьонов на паркинга на московски стадион, където чиновникът е играл футбол с колеги банкери.

Шофьорът издъхва на място, а Козлов, ранен в главата, гърдите и стомаха, умира на следващата сутрин в болница. Скоро след смъртта му официални руски лица излизат с предположение, че причина за смъртта му е отнемането на лицензите на няколко неголеми банки в Русия.

41-годишният банкер става острие на кампания, част от амбициите на Путин, за борба с руската криминализирана банкова система. Той обаче започва да проследява не само мръсните пари, постъпващи в системата, но и тези, които излизат от нея и се използват за престъпни цели, пише "Уолстрийт джърнъл".

След смъртта му руските власти обвиняват в поръчителство за убийството му един от управляващите на финансова институция с отнет лиценз. Алексей Френкел, чиято ВИП банк е била затворена от руската Централна банка, е арестуван за това, че е наел трима украински убийци за разстрела на Козлов. Френкел и до днес настоява, че не е виновен за убийството, въпреки че излежава 19-годишна присъда в затвора. Според "Дейли бийст" в същото това време

Козлов е имал далеч по-опасни врагове

През юни 2006 г. висшият чиновник от Централната банка на Русия отива в Естония, за да предупреди естонските власти за незаконни преводи на милиарди рубли и евро на Запад през естонския клон на Sampo Bank. Sampo, чийто основен офис е във Финландия, по-късно същата година е придобит от Danske – най-голямата банка в Дания.

В Талин Козлов казва на Андреш Палума, шеф на отдела за борба с прането на пари в Управлението на финансовия надзор на Естония, че пари от укрити данъци и пране на пари в Русия минават през естонската финансова система. Козлов настоява за закриването на няколко конкретни сметки. За първи път това е съобщено от естонския вестник Eesti Ekspress месец след убийството на Козлов.

"Дейли бийст" преразказва и съдържанието на грама на американски дипломати от "Уикилийкс": "Американски официални лица са беседвали с Палума. Естонският регулаторен орган е подценил значението на предупреждението на Козлов - се казва в грамата, изпратена от посолството в Талин до посолството на САЩ в Москва, а след това и до Държавния департамент. - Палума призна, че със сметките може да има някакви юридически проблеми, но не вижда никакви признаци на нарушаване на закона."

Той допълва, че след предупреждението на Козлов Управлението на финансовия надзор е продължило разговора на тази тема със своите руски колеги в Москва, но те са казали, че нямат никаква информация, която да потвърждава обвинението на Козлов", пише в документа.

"С други думи, скоро след срещата през юни Палума информира властите в Москва за антикорупционната операция на Козлов." Възможно е руските официални лица вече да са знаели за опитите му да сложи край на корупцията на лицата, стоящи над него в политическата йерархия. Украинските убийци започват да следят Козлов от юли. Според "Дейли бийст" в официалната версия за смъртта на Козлов се съмняват някои руснаци, както и правителството на Австрия, страната, с чиито регулаторни органи Козлов е сътрудничил.

Естонското подразделение на банка Sampo, придобито от Danske банк, е било едно от централните звена в престъпната схема. Както стана ясно през септември т.г. при служебно разследване, поръчано от самата датска банка, в годините след като Козлов е вдигнал тревога, през сметки в малкия й клон в Естония са минали

$234 милиарда, изтекли от Русия

и бивши съветски републики, сума, кoятo e близo дeвeт пъти пo-гoлямa oт бpyтния вътpeшeн пpoдyкт нa бaлтийcкaтa cтpaнa. Зaceгa e яcнo, чe кaпитaлoвитe пoтoци към ecтoнcкoтo дpyжecтвo зa пocoчeния пepиoд ca били нacoчeни към 15 000 cмeтки нa клиeнти, кaтo зa близо 6200 oт тяx имa "виcoк pиcк" дa ca били чacт oт кopyпциoннaтa cxeмa.

Oт Dаnѕkе кaзвaт, чe нe мoгaт дa пocoчaт кoнкpeтнaтa cyмa нa "изпpaнитe" пapи. Според датския вестник Berlingske някои от тези средства са се управлявали от членове на семейството на Путин и ФСБ. Британският "Гардиън" съобщи, че на естонските мениджъри на Danske Bank им е било подсказано от Русия, че има връзка между една от заподозрените за пране на пари компании "Лантана трейдинг" с Промсбербанка, рухнала през 2016 г.

Защо тази банка е интересна, четете в хартиеното издание.