Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финци във вихъра на концерта
Финци във вихъра на концерта

След премиерата на филма Ицхак Финци се развихри с цигулката със Софийската филхармония в зала “България”

Всяка сутрин Ицко Финци взима 4 големи 10-литрови бутилки от минерална вода и изминава 2 км до един морски залив. Там, дори рискувайки да го повлекат вълните, ги пълни с морска вода. В дома му водата се стопля и в нея се къпе дъщеря му Матилда. "Това е моят принос за нейното израстване, шегува се актьорът в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Той и съпругата му Лиза Боева дадоха проникновено интервю, признавайки, че мълчанието не им е донесло спокойствие. “Решихме да проговорим, защото жълтините ни заляха.

Излязох с

петдневното

ни дете от клиниката

и ме заслепиха

светлините на

десетки фотоапарати. Ето, сега сме готови и ще разкажем нашата истинска история”, заяви Лиза Боева в предаването.

Историята тръгва от амбициозния студентски проект на Лиза, чийто ментор е проф. Георги Дюлгеров. “Мегаломански беше”, шегува се Лиза. Тя включила в него дузина известни актьори (знайно е, че в тези студентски проекти се участва про боно - б.р.). Дюлгеров прегледал листата и се пошегувал: “Е, можеше и да включиш и Ицко Финци!”, за да ѝ даде знак да не се увлича и да не се мери толкова за висока топка, закача я Дюлгеров. Знайно е, че Финци е изключително внимателен към ангажиментите, които поема. Искал да ѝ каже “Смири се, момиче!".

Но Лиза се

амбицирала!

И наистина поканила Финци за своя студентски проект - нещо, което никой дотогава не бил успял да постигне. Защо Финци приема? Споделя, че сценарият го е заинтересувал. Приел да участва.

Резултатът?

След много клюки, след много интриги и след много години разлика сега са заедно. Лиза е до Финци, Финци е до Лиза и между тях е прекрасната Матилда - тяхната дъщеричка, която на година и половина уверено щапука и дори танцува, защото е щастлива със своите любящи родители. Кръстена е на майката на Финци.

“Когато Сами беше хлапе, аз бях денонощно зает със снимки, със спектакли. Не успях да споделя детството му, израстването му. Сега с Матилда

виждам как едно

човече навлиза

в живота

и аз му помагам, доколкото мога, в това”, споделя Ицко Финци. (Синът му Самуел от пианистката Гина Табакова е световноизвестен актьор, с изключителна кариера в Германия, роден 1966 г. - б. р.). Разделят се с Гина, когато Сами е на 13 г.

Финци има великолепен апартамент на най-култовата столична улица “Московска”. Но... сега живее в къща край морето. Там са като в “дядовата ръкавичка”, разказва Лиза.

“Избрахме да живеем близо до брега. В България разстоянията не са големи. Още като видяхме къщата, възкликнах : Това е нашият дом”. Предложиха ни я наши приятели архитекти. Наблизо има отлична клиника, за сме спокойни. Оказа се уютна, топла, прегърна ни като “дядовата ръкавичка”, споделя Лиза. Там Матилда е щастлива. Често им гостуват приятели, за които има отделни кътове. Помагат в грижите за Матилда, когато мама и татко са заети. Не ѝ е лошо - минава от скут в скут, шегува се мама Лиза.

В къщата има пиано,

цигулка, а Ицко си

купил и акордеон Звучи музика, а Матилда, едва е проговорила, но вече танцува на простичките мелодии, които тати Ицко свири за своето момиченце. А е едва на година и половина! И вече танцува като принцеса. Неговата принцеса. И двамата са толкова щастливи.

Има ли грижи Ицко Финци за своята девойка? В предаването “Тази сутрин” водещият Александър Кадиев през цялото време се опитваше да акцентира на възрастта на таткото. Над 80-те, голяма разлика с възрастта на майката. И двамата с Лиза отвръщаха на провокацията с усмивка и с резултата - прекрасната Матилда.

“О, каква е моята

задача за нея?

Всяка сутрин слагам в колата 4 големи бутилки от минерална вода. Пътувам 2 км до най-близкия плаж. Нагазвам и ги пълня с морска вода. После къпем Матилда с нея”, разказва актьорът.

Кога пламнала любовната искра между тях? Смеят се. Лаконични са. Просто е станало. Но са видимо щастливи заедно. Един до друг.

Ето един от проектите, с които Лиза провокира Ицко. Само един влюбен мъж би склонил да изиграе (и да се снима) като градинар, екскурзовод и чистач - ама наистина ги работи седмици наред!, за да стане факт филмът “Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал”.

Премиерата беше в зала “България”, последвана от концерт с участието на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, солист Георги Михайлов.

Каква е провокацията

на Лиза, която

вижда интриги

във всички

Шекспирови

текстове?

Но няма как да снима по следите на барда - местните власти забраняват. Затова Финци се хваща като градинар, екскурзовод, дори боклукчия, за да може камерата на Боева да проникне до паметните места, където е бил Шекспир. Успяват. Понякога с цената на бързо бягство. Спят в скромни квартири, препитават се от изкараното от него в тези временни роли. И така над 3 месеца. Лиза “напада” местната “втора употреба”, купува завеси, сама скроява и шие костюмите на децата, които включва в Шекспировите сцени в лентата. Не ги кара да цитират - само им скицира сцената. Оставя ги да импровизират. Финци е щастлив. Неговата Лиза и той са направили интересен филм - “Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал. Дано техният Шекспир наистина да е истинският.

Но Лиза няма умора Тя ще докаже, че историята на Ромео и Жулиета е резултат на криминална интрига и двамата са убити след интриги. Написала е поредица от лекции, а в неделя ще ги обобщи в представяне в “Сити марк център” (бивше кино “Левски”).

Според Финци в този театрално-литературен формат ще погледнем под необичаен ракурс към вечната любовна история на двамата младежи от Верона. Той поема предизвикателството да се впише в своеобразния експеримент лекция театър като режисьор, който разяснява на своите актьори (публиката) своя поглед и към друго вечно Шекспирово заглавие - “Хамлет”. Относно “Ромео и Жулиета” доц. д-р Лиза Боева, житейската половинка на Ицко Финци и водеща на събитието, казва: “Опитваме да покажем, че извън добре познатия има и друг ключ към тази трагична любовна история. Ние я третираме като история на престъпление и имаме всички основания да разглеждаме всички действащи лица като заподозрени. Извън описаните в курса 9 криминални литературни схеми ние смятаме, че Шекспир е измислил друга, собствена схема. Така сюжетът се превръща в чисто криминален”.

Двамата са неуморни в разгадаването на Шеспировите предизвикателства и загадки. Те ги и събраха...

След почти половин век двамата се намериха. И сега са... не смеем да кажем кой е Шерлок Холмс и кой д-р Уотсън в интригата Шекспир. Те си знаят!

Двамата, които са авторите на филма за Шекспир  - Финци и Лиза Боева
Двамата, които са авторите на филма за Шекспир - Финци и Лиза Боева