Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на WikiLeaks вече е назначен за дипломат в посолството на Еквадор в Москва, но не е сигурно, че ще напусне Лондон

Разсекретени документи хвърлят светлина върху строго пазената тайна, че Еквадор е назначил основателя на WikiLeaks като дипломатически представител в посолството си в Москва, за да може да му осигури екстрадиране от Лондон, съобщи в. "Гардиън".

Скандалният австралийски хакер и журналист получи убежище в посолството на Еквадор преди 53 808 часа и оттогава живее

между четири стени от страх, че ЦРУ може да го убие.

На 12 декември 2017 г. той се сдоби и с еквадорско гражданство. Само седмица по-късно заместник-министърът на външните работи Хосе Луис Хакоме е подписал секретен документ Асандж да стане съветник в посолството на страната в Москва. С него се е запознала еквадорският политик Паола Винтимиля и сега се очаква документът да бъде разсекретен на пленарно заседание на Народното събрание.

"Имало е споразумение на равнище министри за Джулиан Асандж", заяви тя пред в. "Гардиън". Впоследствие това назначение е било анулирано, тъй като Великобритания е отказала да гарантира дипломатическата защита на Асандж, за което Еквадор е настоявал два пъти. Според Винтимиля в Еквадор е бил променен закон специално заради Асандж, така че живеещите под международната защита на Еквадор да получават гражданство.

В операцията по извеждането на основателя

на WikiLeaks от Лондон, свързана с неуспешния опит на Еквадор да предостави на Асандж официален дипломатически статут, е била намесена и Русия. Пак според в. "Гардиън" руски дипломати са провели тайни преговори с доверени хора на Джулиан Асандж, сред които Фидел Нарваес, по това време консул на Еквадор в Лондон, за да помогнат на основателя на скандалния сайт да избяга от посолството с дипломатическа кола, така че да не бъде застрашена сигурността му.

Операцията е била

планирана за навечерието на Рождество Христово,

но впоследствие руснаците се отказали от плана, който бил твърде рискован. Сред посредниците в тези разговори е бил и руски бизнесмен, чието име не е известно, пише "Гардиън".

Джулиан Асандж започва дейността си с изпращането на около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. на "Гардиън", "Шпигел" и "Ню Йорк таймс". Част от тях осветляват ликвидирането на цивилни от американската армия и след публикуването им избухва скандал.

През октомври 2010 г. в WikiLeaks излизат документи, които компрометират действията на американската армия във войната в Ирак през 2003 г. Асандж е и автор на онлайн телевизионно предаване, което се излъчвало в сътрудничество с руската многоезична информационна телевизионна компания "Раша Тудей". За да гарантира сигурността си след започналото в САЩ наказателно преследване, Асанж кандидатства за убежище в Швеция.

През 2010 г. той е обвинен от шведската прокуратура в нападение и изнасилване на 2 шведки, като според него него това е сценарий срещу WikiLeaks, измислен от американските служби. По-късно обвинението в изнасилване е оттеглено, но разследването за нападението на жените продължава.

През август 2012 г. Асандж се укрива в посолството на Еквадор, за да избегне съдебно преследване и от опасения, че може да бъде екстрадиран в САЩ за разпит във връзка с дейността на "Уикилийкс". Оттогава той

не напуска сградата на посолството

и продължава да пише, като по време на избирателната кампания в САЩ през 2016 г. дискредитира кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън и изнася тайните й писма, за които се подозира, че са му предоставени от руснаци.

През 2017 г. Асандж е посетен от американски лобист в еквадорското посолство в Лондон 9 пъти. Става дума за Адам Уолдмън, консултант на руския олигарх Олег Дерипаска, човек под американски санкции и централна фигура в разследването за руската връзка в американската политика, пише в. "Гардиън".

Този факт води до нови въпроси към

заподозрения във връзки с Русия Асандж,

коментира изданието. Според отчетите на фирмата на Уолдмън "Индевър груп" до Министерството на правосъдието на САЩ работата му се състои в консултирането на собственика на "Русал" по юридически въпроси.

Уолдмън е лобирал пред американското правителство Дерипаска да получи виза. Също така е бил и консултант на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Има данни, че Уолдмън се е опитал да сключи споразумение между Асандж и Министерството на правосъдието на САЩ.

От началото на 2018 г. Асандж пише туитове

срещу приятели

на крайнолевия президент на Еквадор Ленин

Мореро. С това става неудобен на страната, която го приютява в посолството си. Спират му интернет връзката в Лондон. През последната седмица стана ясно, че WikiLeaks има нов главен редактор – исландска журналистка.

Междувременно съоснователят с Асандж и сътрудник на WikiLeaks - холандецът Арен Кампкойс, изчезна безследно през август и Норвегия го обяви за издирване. За последно са го видели да излиза от хотел в град Будьо в Северна Норвегия на 20 август.

На сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември президентът на Еквадор Ленин Мореро заяви, че заедно с Великобритания работят за правно решение, което ще позволи на Асандж в "средносрочна перспектива" да напусне посолството на Еквадор в Лондон. Според източници на Блумбърг

здравето му

се е влошило

Няма гаранция, че зад пределите на посолството Асандж ще остане на свобода. Той отново е заплашен с арест, и то сериозно, въпреки че няма предявено обвинение. Скандалният журналист може да влезе в болница, да избяга от Острова или да оспорва заповедта за арест. В началото на годината 1850 души подписаха петиция на сайта на новозеладския парламент с призив да се предостави на Асандж постоянно политическо убежище.