Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив
Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

Работната група за новите изтребители ще работи 14 работни дни – до 19 октомври. Тя може да поиска уточнение от страните, пратили офертите, а след това и да пита за нова цена, съобщи пред Би Ти Ви военният министър Красимир Каракачанов.

„Получихме оферти за изтребители за Ф-16, Ф-18, „Грипен” и „Юрофайтър”

Само последният е втора употреба. Моята идея беше да участват повече кандидати”, каза Каракачанов и напомни, че имаме 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя. След 19 октомври ще се създаде нова „политиковоенна” работна група, която да преговаря за цената. „Тя е политковоенна, защото в нея ще има експерти от министерството на икономиката например, освен от отбраната”.

„Много важно е колко ще струва поддръжката им на година”, посочи Каракачанов и каза, че повече от половината пари, които се харчат за самолети в 30-годишния им живот, е за поддръжка, а не покупка.

„И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката”, каза министърът по повод информациите, че синдикатите искат българската „Авионамс” да ремонтира самолетите СУ-25. „Сега ги лицензират, не са извършвали подобни дейности от 2001 г.”, посочи Каракачанов.

За предложената от ВМРО потребителска кошница вицепремиерът посочи, че така се защитава потребителя. „Не е честно производителя да взема 5 стотинки печалба, а търговеца 30 стотинки”, каза Каракачанов и посочи, че през 90-те години в Италия е имало закон срещу спекулата.

„Големият въпрос е накъде ще поеме сега Македония. От 666 хил. 609 хил. са за компромис с името, за да влязат в НАТО”, посочи Каракачанов и изтъкна, че при висока избирателна активност тези гласове щяха да стигнат за успешен референдум. Той пропадна заради под 50% активност.