Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА; Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА; Ройтерс

Коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за посещението му в Германия са сред водещите теми на турския печат днес.

Президентът Ердоган пристигна на тридневно държавно посещение в Германия на 27 септември. Визитата се състоя на фона на обтегнатите отношения между двете страни, но турският държавен глава окачестви срещите си с германските представители като успешни и позитивни, пишат изданията.

Този период, изпълнен с трудности, ще премине, заяви Ердоган пред турски журналисти в края на визитата си в Германия, като добави, че "Германия е изключително важна страна за Турция", пише в. "Миллиет", цитиран от БТА. 

Основните въпроси, които бяха обсъдени по време на тридневното посещение на Ердоган в Германия, бяха икономическите отношения, констатира проправителственият "Йени шафак".

Ердоган заяви, че Турция и Германия може да предприемат много стъпки за развитието на сътрудничеството в сферата на отбранителната индустрия, новите технологии, както и в областта на здравеопазването, пише вестникът.

Имахме много ползотворни срещи с германски фирми. Много се зарадваме на интереса, който тези фирми проявяват към Турция, а ние ще продължим да насърчаваме интереса им към страната ни, посочи президентът.

Ердоган говори пред ръководни представители на редица турски медии в Кьолн, където бе последната спирка от визитата му в Германия, информира "Йени шафак".

Критично важното посещение на Ердоган в Германия отваря нова страница в отношенията между двете страни, отбелязва изданието.

Решихме да организираме това посещение, за да развием повече двустранните отношения и да обсъдим редица регионални въпроси. Отидохме в Германия с "положителна програма". И посещението премина хубаво и успешно с оглед на начина, по който бяхме посрещнати, с оглед на сигурността и държавния протокол, заяви турският президент.

Наистина съм много доволен от гостоприемството на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и на канцлера Ангела Меркел, каза Ердоган.

Той посочи, че основните въпроси, които са обсъдили с германския канцлер по време на работната им закуска, са били свързани с икономиката.

Ердоган съобщи, че на 25 октомври в Турция се очаква да пристигне германският министър на икономиката, който ще бъде съпроводен от голяма делегация от бизнесмени.

Същевременно турският държавен глава заяви, че турските представители са връчили на Германия списък с имената на 136 души, намиращи се в Германия и заподозрени в членство във ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.). Той посочи, че Турция иска въпросните лица да бъдат екстрадирани.

"Йени шафак" цитира президента, който заяви още, че Германия има двойни стандарти по отношение на някои терористични организации.

Един от основните проблеми, който имаме в отношенията с Германия, е заради това, че германските власти не предприемат достатъчно действия срещу групировки като ПКК (Кюрдска работническа партия), ФЕТО и ДХКП-С (Революционна партия и фронт за народно освобождение), каза Ердоган.