Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЪРВИ: Вратарят на ЦСКА Райс М’Боли е хванал посоката на удара на Светослав Тодоров от "Литекс" и ще спаси първата дузпа за шампионите.
ПЪРВИ: Вратарят на ЦСКА Райс М’Боли е хванал посоката на удара на Светослав Тодоров от "Литекс" и ще спаси първата дузпа за шампионите.

141 МИНУТИ след началото на шампионата за 2010/2011 г. Никола Йорданов за първи път посочва точката за изпълнение на дузпа. Пламен Николов от "Литекс" е задържан за фланелката от защитника на "Миньор" Даниел Златков и съдията моментално отбелязва бялата точка.

Така Ивайло Петков ("Литекс") стартира защитата на титлата от шампионите с победна дузпа. Техничният му шут е насочен вляво и въпреки че вратаря на "Миньор" Ивайло Иванов хваща посоката, топката минава под тялото му. Това е първата от общо отсъдените 28 наказателни удари за първата половина на първенството. От тях са вкарани 23. Това прави по 82,14 на сто.

Нито "за", неито "против"

Впечатляващото постижение принадлежи на "Черноморец". След 15 мача и на 1350 мин. игра, за отбора не е отсъдена нито една дузпа, нито един път "акулите" не са наказани с 11-метров удар. Това сочи статистиката на в. "168 часа".

Втората позиция в подобно подреждане се дели от "Миньор" и "Пирин", които в есенния дял нито един път не успяха да си изработят дузпа. В същото време двата тима са на второто място като най-често наказваните с по 3 отсъдени срещу тях наказания.

Но абсолютният рекорд принадлежи също на "Черноморец" (Балчик), чиито футболисти са играли 30 мача от Източната "Б" група, без да им е отсъдена дузпа. Това прави 3600 мин., които включват 10 мача от шампионата за 2008/2009 и цялото първенство за миналата година. Техният треньор - Радо Димо, е категоричен, че една от причините е в младите съдии, които се плашат да не сбъркат при отсъждането на това наказание.

26 мача без нето една отсъдена дузпа

Интересен е фактът, че 2448 минути са изиграни след 9-ия кръг от шампионата, без съдиите да отсъдят и дори и една дузпа. "Паузата" започва, след като Михаил Петров ("Академик") реализира 11-метровия удар във вратата на Иван Чворович ("Миньор") и носи победата за студентите с 2-0.

Следват 26 мача, в които нарушенията се са достатъчно големи за реферите. Така е до 88-ата минута на най-старото дерби в страната- "Славия" - "Левски" (2-2), когато нападателят на "сините" Александър Киров е фаулиран тежко в наказателното поле пред Стефано Кунчев. Жоазиньо стреля силно в долната дясна част на вратата, младият вратар на славистите предугажда посоката и плонжира, но не успява да се справи със силния удар на бразилеца.

Други 969 минути

Преди края на това първенство има и друг подобен луфт. Но той е само в рамките на 9 мача и трае 969 мин. Те започват да текат от 16-ата мин. в мача на "Калиакра" с "Черно море", когато Ивайло Раденцов пропуска. Ударът му е спасен от Петър Денчев.
Краят на тази суша идва с дузпата на Деян Христов ("Сливен"), който вкарва гола на честта срещу "Миньор" - 4-1.

119 дни делят първия и последния наказателен удар от бялата точка, отбелязани в първата половина на шампионата в "А" професионална група за сезон 2010/2011.

10 от всички реализирани дузпи са били вкарани след 70-ата мин. от мачовете (37,04 процента). Общо 16 футболисти са изпълнили 27 наказателни удара. От тях шестима са чужденци.

3 са изпуснатите дузпи до момента: Тодоров ("Литекс") срещу ЦСКА. Той е последван от Лазаров ("Локо"- Пд) срещу "Локо" (Сф) и Редовски ("Калиакра") срещу "Черно море".