Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хърватинът беше обявен от ФИФА за номер 1 във футбола и нищо чудно да измъкне "Златната топка" изпод носа на "сърдитите старчета" Меси и Роналдо.

10-годишната им хегемония беше разбита на пух и прах. Бяха свикнали да си подават златната награда един на друг все едно тренират с топка преди началото на мача. На този фон не изглежда чак толкова учудващ фактът, че и двамата се врътнаха като сърдити госпожици и не отидоха да уважат момчето, което им отне короната.

Меси и Роналдо, които абсолютно ненужно бойкотираха тазгодишната церемония на ФИФА за най-добър футболист в света. Меси въобще не беше във финалната тройка, а Роналдо явно беше получил информация, че този път само ще пляска, защото няма да му връчват награда.

Блясъкът на церемонията със сигурност пострада от бойкота на двете суперзвезди, но това не попречи на новия футболен крал Лука Модрич да се усмихва широко, когато му връчиха сребърната купа. Той имаше нужда от хубави емоции, след като няколко дни на съвсем друг вид церемония получи 8-месечна условна присъда за укриване на данъци.

В съда халфът на "Реал" (Мадрид) не беше словоохотлив и процеди, че съжалява за стореното и повече няма да прави така. А какви ги е надробил ли? През годините на няколко пъти влиза в схеми, които да му спестят плащането на данъци върху огромните доходи. За целта се доверява на съпругата, която отваря фирма в Люксембург и след това с помощта на опитни адвокати започва да укрива доходи на любимия си. Така през 2013 г. той успява да си спести около 300 хил. евро, а година по-късно пробва с двойно по-голяма сума.

Алчността на сем. Модрич не остава незабелязана и испанските данъчни тръгват по петите му. В началото Лука категорично отрича да е правил нещо нередно и дори се подиграва на прекалената усърдност на финансовите копои. Когато примката се затяга около врата му, той спира да се прави на ударен и търси споразумение с прокуратурата. Готовността му да сътрудничи беше взета под внимание от съда и той наложи условна присъда, гарнирана със солена глоба от 350 хил. евро

Хърватският национал със сигурност е щастлив, че се е измъкнал толкова леко. Не му се влизаше в затвора, а глобата ще я оправи с половината си месечна заплата. Краят на съдебните му проблеми е поредната добра новина за Лука през тази година, която определено е най-успешната в живота му.

През 2018 г. с хърватския национален отбор той стигна до финала на световното първенство и беше избран за номер 1 на мондиала. Спечели и Шампионската лига с "Реал" (Мадрид), а сега взе наградите за номер 1 и на УЕФА, и на ФИФА. Нищо чудно да е и следващият носител на "Златната топка" на сп. "Франс футбол". Там битката ще е по-яростна, тъй като и Кристиано Роналдо се натиска за рекордна шеста "топка".

Само дето португалецът лази по нервите на важни хора по върховете на футбола и като нищо може да остане с празни ръце. От ФИФА подсказаха, че са бесни от неявяването на Меси и Роналдо на тържествената им церемония. Двамата са велики, разполагат с огромно влияние, но пак би трябвало да имат едно наум, когато се гъбаркат с най-мощната футболна структура в света. Кристиано има повече какво да губи отг Меси, който се провали тотално на световното и не може да очаква нещо по-специално в края на годината.

Самият Модрич запази самообладание и до този момент отказва да коментира дали се смята за фаворит за спечелването на "Златната топка". Последните му успехи предизвикаха невиждана еуфория сред сънародниците му. Цяла Хърватия говори единствено и само за своя любимец, който се е превърнал в символ на страната, която успешно се рекламира пред света със спортните си успехи. Още повече че историята на Лука сякаш е прекопирана от приказка на Шарл Перо.

Той е бедно момче, което едва се спасява от войната.

Живее в недоимък и има всички основания да се превърне в дребен уличен гангстер. Но идва добрата орисница, удря го с вълшебната пръчица и Лука успява да яхне футбола, за да се измъкне от тинята. Сега е любимец не само на Хърватия, но и на Испания, където прави чудеса с екипа на "Реал" (Мадрид). Славата му се увеличава с всеки изминал ден, въпреки че самият той въобще не я преследва толкова усърдно, колкото Меси и Роналдо.

Лука мрази да е под светлината на прожекторите. Двамата с жена му се стремят да обградят с висока стена личния си живот. Хърватинът не пие, не пуши и мрази шумните купони

Предпочита да отиде с децата и жената в зоопарка. Но тази година просто няма как да си остане у дома в опит да накара света да забрави за него. През месец му се налага да посещава бляскави зали, за да получава още по-бляскави награди. Нищо чудно в края на годината да му стане още по-напечено, когато ще се връчват "Златната топка" и още куп други по-малки награди за най-успелите през 2018-а. А в момента във футбола едва ли има по-голям любимец на тълпата от Лука Модрич.