Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Футболните национали повториха постижение отпреди 16 години

l Волейболистите и гимнастичките ни върнаха на световната карта

l Готви се талант като Григор Димитров

Звучи като чудо, но българският спорт май започва да се съживява. Години наред с отчаяние гледахме правата черта на монитора за сърдечен ритъм. Сега, точно като в холивудските филми, правата линия се раздвижи, пациентът отново има сърдечен ритъм.

Плахата надежда, че нещата в спорта ни могат и да се оправят, просветна в началото на септември. Най-сериозно изглежда пробуждането на българския национален отбор по футбол. Държавният ни тим направи нещо, което не се беше случвало от 2002-ра насам. Нашите стартираха официална кампания с две поредни победи - бихме Словения на техен терен и излъгахме норвежците на ст. "Васил Левски". През 2002 г. селекцията на Пламен Марков победи Белгия и Хърватия в първите си две евроквалификации.

Също като тогава и сега оптимизмът се върна сред феновете на българския футбол. Още повече че и вътрешното първенство показва признаци да се е събудило от дебилния унес, в чийто плен беше през последните 3 години. Да, участниците ни, с изключение на "Лудогорец", отново ядоха здрав пердах още в първите кръгове на европейските клубни турнири. Това не е новина, но поне мачовете от Първа лига се завързаха. "Левски" и ЦСКА сякаш ще се опитат да нарушат хегемонията на шампионите от Разград.

Инерцията от случващото се на родна земя беше използвана по най-добрия начин от националния селекционер Петър Хубчев. Той събра най-доброто от българското първенство и момчетата зад граница, които играят поне от време на време. Другото му важно постижение беше да намали драстично самочувствието на играчите в държавния тим. И след девет поредни победи избраниците на Хубчев не спират да повтарят, че има още много какво да учат и успехите са дошли благодарение не на извънземните им качества, а на сплотения колектив. Което е абсолютно вярно.

Сега обаче имаме право да мечтаем, че България има шанса за нещо голямо в турнира Лига на нациите. Да не забравяме, че победителят в Лига "С" ще получи директна виза за Евро 2020. Но пътят дотам е много труден и осеян с коварни капани и съперници Феновете на футбола у нас силно си мечтаят и в българското първенство да продължи силната конкуренция между три или четири отбора за първото място, което е гаранция за повече качествени мачове и завръщане на хората по трибуните.

И ако сте от хората, които безвъзвратно са загубили любовта си към българския футбол, тези дни можете да гледате волейбол, и то от най-висока класа. Страната ни в партньорство с Италия организира световното първенство, а селекцията на Пламен Константинов помете Финландия с 3:0 в първия си мач. За съжаление големите звезди на отбора отсъстват по различни причини. За още по-голямо съжаление един от титулярите се изпокара с треньора и отпадна в последния момент.

Дори в момента има напрежение, след като бивши вече волейболисти решиха точно сега да коментират моментното състояние на волейболния ни национален отбор.

Въпреки проблемите и подводните течения волейболистите биха в първия си мач на световното. Замислете се само кой друг наш колективен спорт може да се похвали с участие и дори с победа на световно първенство. Да, има такъв. Гимнастичките ни от ансамбъла се готвят за подвиг на световното в София.

Момичетата са супердобре подготвени, факторът домакинство също би трябвало да изиграе решаваща роля. Грациите на треньорката Весела Димитрова имат потенциал да се изкачат на върха.

Натам се е запътил и един млад тенисист, от който се очаква да повтори успехите на Григор Димитров. Засега Адриан Андреев се справя повече от добре с поставените му задачи. Младокът спечели титлата на двойки при юношите на US Open, след като преди това през 2008 г. батко му Григор Димитров стори същото нещо, но на сингъл.

Роденият през 2001 г. шампион има всички основания да очаква светло бъдеще на корта. Той вече спечели няколко престижни турнира - през декември миналата година Адриан завоюва титлите на сингъл и двойки на престижния турнир за подрастващи "Еди Хер" в САЩ. Тази година направи още по-важна стъпка в кариерата си, подписвайки договор с престижната мениджърска агенция IMG и достигна до шесто място в световната ранглиста за юноши (още за Адриан Андреев четете на 54 стр.)

Всички гореспоменати успехи във футбола, волейбола и тениса са само първата крачка в посока нагоре. Лесно може да се спънем и да пльоснем обратно в лепкавата кал. От всички участници в производството на български спорт зависи дали набраната инерция ще бъде използвана или ще се окаже, че това е било моментно пробуждане и пациентът обратно ще потъне в дълбока кома.