Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Голяма истерия се създаде по време на първия елитен тенис турнир, който се изигра в България. Поводът за силното бучене по медиите и в социалните мрежи бе невъздържаното поведение на някои фенове в "Арена Армеец". Критикарите се притесняваха, че родните любители на тениса са се държали като футболни ултраси в мачовете на Григор Димитров и по този начин ни излагали пред света.

Е, приключилият само преди дни турнир от Големия шлем доказа, че българската публика е цвете за мирисане в сравнение с други народи, които уж имат велики традиции в практикуването и гледането на тенис мачове. Финалните мачове на US Open и при мъжете, и при жените посрамиха янките и техните претенции, че при тях всичко винаги е на най-високо ниво. Протеклият покрив на огромния тенис център "Артър Аш Стейдиъм" беше най-малкият проблем на домакините.

Много по-смущаващо беше поведението на онези 25 хил. фенове, които си позволиха да освиркват разплаканата Наоми Осака, след като японката току-що беше прекършила амбициите на Серина Уилямс за рекордна 24-та титла от Шлема. Самата Уилямс не можеше да повярва, че 20-годишна хлапачка й отнема мечтата да впечатли света въпреки възрастта и прекараното нелеко майчинство. Американката се държа безобразно и отвори мащабна дискусия в тенис средите, но за нейните изцепки след малко.

Нека първо се прехвърлим на мъжкия финал, където Новак Джокович беше изваден извън кожата си от яд от невъзпитаните фенове на "Артър Аш Стейдиъм", които го провокираха в разгара на финалния му мач срещу Хуан Мартин дел Потро. Ноле е старо куче и успя да събере нервите си, за да спечели 14-ия си трофей от Големия шлем. Успехът му обаче не може да омаловажи просташките изяви на феновете по трибуните на огромното спортно съоръжение, които го освиркваха и провокираха дори след сбъркан първи и преди втори сервиз. Нещо, което е абсолютно недопустимо на мач от подобен ранг.

Камерите хищно поглъщаха всяка сочна псувня на сръбски, която излизаше от устата на Ноле. Милионите фенове пред телевизорите бяха убедени, че той тотално ще се разконцентрира и ще изгуби мача. Джокович не се поддаде на натиска, а след края на мача запази джентълменския подход и благодари на всички за прекрасното прекарване в САЩ.

СТАРОТО КУЧЕ: Джокович не допусна да бъде разконцентриран от шумните фенове по трибуните.
СТАРОТО КУЧЕ: Джокович не допусна да бъде разконцентриран от шумните фенове по трибуните.

Далеч по-драматично се оказа награждаването на Наоми Осака. Там озверелите фенове на една от сестрите Уилямс си позволиха да освиркват младата шампионка в най-щастливия миг от живота й. Японката не издържа и се разплака. Наложи се Серина да вземе микрофона и да призове публиката да спре с просташките си изяви. Това помогна, но официалната церемония вече беше помрачена. 20-годишната победителка беше накарана да се почувства като престъпник, задето е отнела короната на местната любимка.

Самата Серина намери сили в себе си да прегърне Осака и да я поздрави за великия успех. Тя обаче дори и не си помисли да се помири със съдията. Конфликтът им едва ли скоро ще бъде забравен и дори сега продължава да генерира напрежение в света на тениса.

Големият въпрос е дали дамите в спорта са дискриминирани за сметка на звездите от мъжки пол. Серина буквално полудя, след като беше наказана, задето счупи ракетата си в корта. След края на мача тя се защити, че много от нейните колеги правят абсолютно същите изпълнения.

Прекрасен пример в това отношение е Григор Димитров, който изпотроши десетки свои ракети по време на неуспешните си изяви на корта през последните години. Дори Федерер е ползвал този трик, за да даде воля нанегативните си емоции и да отпуши напрежението.

Серина твърди, че съдията не би посмял да отсъди наказателна точка, ако на същия корт се играеше мъжкият финал. Тезата й съвсем очаквано беше подкрепена от нежната половина на тенис кервана, който целогодишно обикаля света и генерира приходи за стотици милиони долари.

"Когато жената крещи, е истерична. Когато го прави мъжът, го наричаме искрен и чувствителен. Благодаря ти, Серина, че помогна да бъдат извадени на бял свят двойните стандарти в тениса", удари едно рамо четирикратната победителка в US Open Били Джийн Кинг.

От другата страна са мненията, според които американката много удобно се е заиграла с проблемите на половата и расовата дискриминация. Тези коментари обаче се правят някак срамежливо, под мустак, защото всички се страхуват да не бъдат нарочени за сексисти или расисти, които тормозят бедното момиче от африкански произход, което наскоро стана и майка.

Истината е, че проблемите с всякакъв вид дискриминация наистина съществуват, но също така е истина, че в световния спорт има достатъчно мъже и жени, които влизат в ролята на жертви, за да спечелят преимущество.

Дали Серина Уилямс е от тази група? Трудно е да се даде еднозначен отговор. Няма как да е спечелила толкова много титли само благодарение на голямата си уста и вечно мрънкане. Също така е факт, че тя нарече съдията Карлос Рамос - "лъжец", "крадец" и разбира се, "сексист".

Португалският съдия на стола обаче е гърмян заек, който е минал през тежки битки и разправии с почти всеки един от големите в световния тенис. Рамос може да се похвали и със "златен шлем" - ръководил е всеки един от четирите турнира от Шлема при мъжете. Нямаше как да се стресне от крясъците на обезумялата американка и за назидание я наказа с директно загубен гейм, което на практика й костваше и мача.

Със скандалния съдия се повдигна и друга важна тема - мамят ли някои от тенисистите, консултирайки се с треньорите си по време на мач. Правилникът категорично им забранява подобни консултации. Треньорът може да ръкопляска и да мотивира с одобрителни викове след края на гейма, но само толкова. Има и хитреци, които очакват предварително уговорените знаци от наставника си, за да се ориентират как да променят играта си.

По време на финала Серина наистина получи непозволена подкрепа от Патрик Муратоглу и цял свят го разбра благодарение на всевиждащите камери. Да й се чуди човек на голямата шампионка защо и днес продължава да твърди, че не е ползвала подкрепа от треньора си по време на финала. Той самият си го призна, но Серина продължава да упорства. Инатът й вероятно се дължи на комфорта, който й беше осигурен през всичките тези години активна спортна кариера. Американката беше свикнала да се случва това, което тя иска и както го поиска.

Изгуби контрол над събитията точно на финала и то точно срещу тенисистка, която е с 16 години по-млада от нея. Трудно е за преглътване и Серина явно не успя да го направи.

20-годишната Наоми Осака се чудеше дали да се радва на купата си или да се притеснява за побеснялата си съперничка.
20-годишната Наоми Осака се чудеше дали да се радва на купата си или да се притеснява за побеснялата си съперничка.

Но да кажем и няколко думи за сензацията Наоми Осака, защото тя също заслужава внимание въпреки панаирите на далеч по-именитата й съперничка. Постижението й да бъде първата японка, триумфирала на US Open, беше оценено подобаващо в родината й. В момента тя е национална гордост и пример за подражание.

Премиерът на страната Шиндзо Абе й прати поздравителна телеграма и я покани в кабинета му да си поприказват за тенис. Сънародниците й я припознаха като символ, който да ги обедини и извади от шока след поредицата от природни бедствия, които отнеха живота на десетки хора и пратиха на улицата хиляди други. Самата Наоми сякаш още продължава да се извинява на Серина, че й е отнела мига на велика слава и щастие. Накои смятат японците за луди хора, а други за най-великата раса в света. Вие си решете към коя от двете групи да се асоциирате.