Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Първанов - отляво, Гоце Делчев - отдясно
Георги Първанов - отляво, Гоце Делчев - отдясно

 

Гоце част от антисръбска афера - виж тук

 Операцията, довела до вербовката на Първанов под агентурния псевдоним "Гоце", е част от антисръбската операция "Комита". Тя е реализирана от отдел "Културно-историческо разузнаване" на Първо главно управление на ДС. Това разкри пред "168 часа" разузнавачът Пламен Благоев, който ръководи самата операция.
Антисръбското активно мероприятие започва през 1984 г. с вербуването на Методи Димов, заведен в архива с агентурен псевдоним "Комитата".

 

Гоце действал с Тодор и Иван - виж тук

 Аферата "Гоце" е част от мащабно мероприятие на ДС и ЦК на БКП. Целта му е възраждането на ВМРО като начин за противодействие на прохождащото в началото на 90-те ДПС. Това твърдят пред "168 часа" историци и бивши членове на централното ръководство на ВМРО.

 

Шесто на ДС изготвило кадровото досие на Първанов - виж тук

 Освен папката, съдържаща документи по аферата "Гоце", Георги Първанов има и второ досие, изготвено от служители на 6-то управление на ДС в средата на 80-те години. Това разкри сензационно пред "168 часа" бившия разузнавач Пламен Благоев, под чието ръководство е започнала операцията на Държавна сигурност довела до вербуването на Първанов.