Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прекалената вяра в гадателства е симптом за криза и висока тревожност

- Всеки трети българин вярва на зодиите, чете хороскопи, суеверен е, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” от началото на август т.г. Тази вяра признак на какво е, г-жо Владимирова?

- Не е нещо лошо, нито неочаквано. Значи, че в периодите, в които хората имат информационен дефицит и не могат да си построят схема за действие, се опират на хороскопи и астрологически прогнози. Но според мен е диагностичен критерий и за криза.

- 40% от висшистите вярват на зодии и хороскопи. Каква е логиката на доверието при по-образованите?

- Напоследък тази информация премина върху компютри, в нея има много схеми, графики, периодизации, които им придават наукообразност. Всичко това провокира у хората усещане за самоорганизация на собствен опит, на съобразяване със съпътстващи събития. Просто чрез хороскопите те анализират, синтезират и

обобщават своя

собствен опит

- Всеки 5-и следи всеки ден хороскопа си по зодии, всеки 3-и - по няколко пъти седмично - това какво им дава?

- Така се мобилизират да обмислят седмицата, деня си... Но по принцип активно следящите хороскопа си са хора, които имат външен локус на контрол (термин в психологията, свързван с убежденията на хората за добрите или лошите резултати в живота им. “Външен локус на контрола” означава склонност да се приписват резултати от действията на външни фактори - б.р.).

- Можем ли да отдаваме вярата в хороскопи и зодии на примитивизъм, наивност и ниска култура?

- Не, не мисля, че това е обяснение. По-скоро съм на мнение, че колкото по-дезадаптиран е човек като поведение, толкова повече се опитва да систематизира опита си и да намери смисъл в това. Например много хора тестват по датите си на раждане и зодиите си съвместимостта си. А по принцип всяка съвместимост между хората минава между плюсове и минуси. Те ги четат в началото и в края на връзката, когато обикновено става “горещо”. И ако в началото на връзката такова тестване само попълва дефицита от по-детайлни впечатления за другия, защото това е период на опознаване, в края й то копира усещането им за личен провал, като измества причините някъде в Космоса, в зодиите, в звездите - “значи не ни е било писано да сме заедно”. Като цяло такива тестове по хороскопи и зодии винаги попълват информационен дефицит.

- Заради по-висока тревожност и несигурност ли хората се увличат по астралното?

- Разбира се! Защото всяка идея, че има висша сила, която определя какво да ти се случи, те успокоява,

прехвърля контрола

и управлението

на живота ти

в чужди ръце

И то чужди ръце, на които имаш доверие. А зодиите не бъркат, те са “свише”, от звездите, от Космоса и това ти дава увереност, че стига да ги четеш, всичко ще си дойде по местата.

- Не е ли това нещо като нова религия?

- Всъщност тя е много стара, защото още от дълбока древност при всички свои кризи човечеството се е взирало в звездите и се е опитвало по тях да си създаде надеждна система, която да го успокои, да му даде освен сигурност и утеха, обяснение и насока за живот.

- Чувала съм, че лидери на велики сили се ползват от услугите на астролози. И в България взехме да се съобразяваме с периодите на ретроградния Меркурий. Защо?

- За мен това е показател за криза и за външен локус на контрол, т.е. искаш някой друг да ти даде сигурност, да се опреш на нещо, което е извън теб.

- Проучването на “Тренд” показа интересни данни за популярността на гледането на кафе у нас - всеки 4-и вярва на такива гадатели.

- Нещо повече - този вид гадаене е много популярен сред българските жени. Впрочем у нас

гледането на кафе

си е една

терапевтична сесия

- женска раздумка, в която гледачката се ориентира в проблемите на своята клиентка и прави някакви фантастични прогнози, като в психологическите проективни тестове. Мъжете пък правят това, като седнат да пият по една ракия.

- Защо жените се доверяват повече на хороскопи?

- Жената по принцип се ориентира повече емоционално. Тя още от времето на пещерата не е можела много-много да излиза навън, за да види какво се случва. Трябвало е да знае какво влиза и какво излиза от пещерата и най-вече - в какво настроение. А във всичките тези предсказания има голяма степен на емоционално-интуитивно усещане на нещата. Докато мъжът е по-организиран, по-продуктивен и по-процесуален.

- Твърдите това в днешните времена на еманципация и изравнени шансове и възможности на мъжете и жените?

- Мъжете впрочем също ходят при астролози, врачки, екстрасенси и ясновидци.

Ходят да им развалят

магии, на ходжа - да

им каже как да

открият любовта

Даже съм срещала хора, които преди не са вярвали, но след като са посетили екстрасенс, са започнали да се доверяват на такива практики. А в действителност са позволили да се отпусне, след като вещерът му е казал: “Спокойно, след две седмици проблемът ти ще бъде решен, защото ще ти направя защита и ще отпадне.” Това веднага му снижава защитата и самоконтрола, той се отпуска, започва да се държи естествено и оттам идва нормалното поведение на хората отсреща.

- Впрочем предишно проучване показва, че 2/3 чукат на дърво, за да не ги сполети зло. В тези данни пък 38% вярват, че намирането на стотинка е на късмет. Защо сме толкова суеверни?

- Суеверията сме наследили от вековете, те са нещо като културни традиции. Но това, за което говорите, са по-скоро ритуали, които снемат невротичността - знаеш, че като изпълниш три неща, напрежението ще спадне. Като при обсесивно-компулсивното разстройство - извършваш някакъв ритуал и той те успокоява с усещането, че си влязъл в ритъм на нещо. Така че според мен суеверията са един древен прочит на обсесивно-компулсивното разстройство.

- Обяснение ли е на увлечението по хороскопи и зодии, че хората чрез тях търсят лесно и бързо решение на житейски проблем?

- Такова увлечение е обяснение на феномена, че не съм автор на живота си. Логиката е: “Ако можех сам да си го оправя, нямаше да ходя да ми хвърлят боб, да ми гледат на кафе или да ми прогнозират живота по рождената дата. Вярвам на “една жена ми каза” и това ме успокоява.” Затова тръгнат ли да търсят сила свише, която при това не е традицията на религията, на упованието, търпението и смирението, а е разрешението на твоята лична криза в дадения момент по неординерен начин, значи имаме самоограничение на авторството на собствения си живот.

- Значи тези увлечения освен за криза са признак и за неспособност или нежелание да се справиш с проблемите си сам?

- Абсолютно. Защото авторството върху собствения живот е способност за намиране на стратегия за справяне.

- Има ли връзка между благоденствието на хората и търсенето на утеха при астролози и гадатели?

- Когато има икономически възход, интересът към тях спада. Хората се виждат с приятели, веселят се, купуват си благоденствие с удовлетвореността от професията, по-високите доходи, по-високия жизнен стандарт.