Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради купища долари босовете на испанското първенство са готови да принудят Меси и компания да играят шампионатни мачове в САЩ и Мексико

Американците открай време са доказали, че не си падат по футбола в европейския му вариант. Те си харесват американската разновидност, при която яки мъжаги здраво си блъскат каските в опита си да придвижат топката максимално напред в полето на противника. Това в рамките на шегата, тъй като играта има доста сложни правила и европейците трябва да отделят достатъчно време, за да вникнат в тях и да харесат случващото се на стадиона.

На янките явно им е скучен далеч по-простият сокър, чиято единствена цел е топката да бъде добутана във вратата, а номерата от кеча не са позволени. Само дето хитрите футболни босове от Стария континент не са се отказали от идеята да превземат необятния изключително платежоспособен американски пазар. Това лято най-добрите клубове от Европа направиха турне на американска територия, което мина при небивал интерес. Спечелиха се и добри пари, които помогнаха за реализирането на поредните рекордни трансфери.

Успехът на задокеанската авантюра явно подсети правилните хора, че няма нужда да се ограничават единствено в летни екскурзии, които да трупат пари.  Успешният бизнес може да върви през цялата година.

Най-предприемчиви се оказаха босовете на Примера дивисион. Испанското първенство на практика предлага и двата най-конвертируеми отбора в света - "Барселона" и "Реал" (Мадрид). Те са събрали най-силните футболисти в света и съответно предлагат най-добрия спектакъл, който се харесва не само на Стария континент, но и по целия свят.

Средностатистическият американец може и да не се вълнува чак толкова от дузпи, волета, корнери и тъчове, но дава мило и драго да види на живо Лионел Меси, Суарес или Гарет Бейл. И е готов да плати за спектакъла, който се преглъща по-лесно с мазни пуканки и висококалорична кола. А където има много пари, нищо не е невъзможно.

Доказателство са катарците, които се наеха да организират световно първенство въпреки непосилните жеги и липсата на каквато и да е традиция в емирството. Шейховете изсипаха стотици и дори милиарди долари за нови стадиони и въобще чисто нова инфраструктура, с която ще направят невъзможното възможно.

Нещо подобно се готвят да осъществят и ръководителите на испанския футбол. Привлечени от възможността да спечелят лесни пари, те се готвят да пратят няколко отбора на американска земя, за да изиграят мачовете си от вътрешното първенство. На пръв поглед изглежда невъзможно. Това са изморителни пътувания и непознати досега емоции да играеш сериозен мач на няколко хиляди километра от дома. Защото едно е демонстративната среща, в която се разхождаш по терена и пробваш различни финтове. И съвсем друго е да се бориш за титлата или за оцеляването си в елита.

Всички тези неясноти около новия проект очевидно не притесниха шефа на Ла Лига Хавиер Тебас. Точно той сложи подписа си под договор с мениджърска компания, който предвижда в следващите 15 години Испания да командирова свои елитни отбори, които да играят в САЩ своите мачове от Примера. Самият Тебас упорито отбягваше темата колко точно ще спечели подопечната му организация от революционната поправка в графика на испанското първенство. За сметка на това се похвали, че новият договор ще даде шанс на местния футбол да се утвърди като номер 1 не само в Европа, но и по целия свят. Тъй като не само американците искат да гледат "Барса" и "Реал".

Хавиер Тебас ще спечели добри пари, ако навие играчите да покажат уменията си пред американската публика.
Хавиер Тебас ще спечели добри пари, ако навие играчите да покажат уменията си пред американската публика.

От съседно Мексико също обещали да изпратят самосвали с долари, ако получат на тепсия испанските грандове. В Мексико футболът е издигнат на пиедестал, а и много от мексиканските звезди се подвизават в Примера. Това е наистина един необятен пазар с неизчерпаеми финансови източници, които чакат някой да протегне ръка и да ги вземе.

Странно, че на този фон играчите, подвизаващи се по испанските терени, реагираха като ужилени на възможността да играят в Америка своите мачове. Елитните тимове дори оторизираха своите капитани да преговарят с началниците. Ако не се стигне до решение, ще последва и стачка. Футболните звезди отказват да влязат в ролята на пътуващ цирк, който да събира пари по градовете с бляскавия си спектакъл.

"Ще бъде непосилно да участваме в европейските клубни турнири, във вътрешното първенство, Купата на Краля и в същото време да пътуваме до другия край на света. И в момента играчите на големите отбори нямат и ден свободен, а новата идея ще направи живота им истински ад", заявяват от футболния синдикат. На този етап протестите не правят особено впечатление на началника Тебас и подчинените му. Те обещаха да измислят подходящо време от годината, когато планираните екскурзии няма да направят толкова голямо впечатление на насила записаните участници. Първата подходяща дата е около средата на март, а изтеглилите късата клечка са тимовете на "Жирона" и "Барселона".

Много хитро е избран мач, в който каталунският гранд гостува. По този начин ще се намалят загубите от продажба на билети за домакинството на ст. "Камп Ноу", още повече че 2/3 от капацитета му е разпродаден преди началото на сезона под формата на абонаментни карти. Само че и тези малки хитрини не се харесват на испанските отбори. Те не желаят да пътуват и да печелят пари за своите началници.

В момента продължават да текат консултации в Асоциацията на професионалните футболисти как точно да бъде отговорено на голямото предизвикателство. Засега протестът е символичен, но опре ли ножът до кокала, нищо чудно да настане голяма олелия. Предстоят интересни времена във и извън испанските терени.

Четете още:

Меси пропуска мача с "Малага", стана баща за трети път (Обновена)

Защо хърватите летят, а ние копаем дъното