Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новите министри ще се гласуват до другия петък

Не, не съм аз следващият вътрешен министър. Това заяви категорично зам.-предсесатерят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Би Ти Ви.

Когато започнахме това коалиционно управление, аз поех ангажимента да съм председател на парламентарната група на ГЕРБ, а Волен Сидеров - на тази на обединени патриоти, заяви Цветанов. И така даде да се разбере, че няма нагласа и Сидеров да бъде разглеждан къто възможен участник в изпълнителната власт, след като е поел първоначалния ангажимент да води депутатите от малката коалиция.

Правителството е стабилно, продължаваме с изпълнение на 4-годишната си управленска програма. Така зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов обобщи близо 4-часовия съвет на коалицията, приключил късно снощи. На влизане за заседанието при премиера, Волен Сидеров поиска оставката на партньора си Валери Симеонов, който пък в петък се закани да напусне управлението, а вчера каза, че остава при известни условия.

Разбира се, има напрежение и вероятно това ще продължи и занапред, защото цялостната конструкция на едно коалиционно управление винаги е под напрежения, каза Цветанов пред Би Ти Ви тази сутрин.

Точка 6 от коалиционното ни споразумение бе една от дискутираните теми вчера във връзка с оставките на тримата министри, обясни още Цветанов. Тази точка разписва предварително обсъждане на оставки в МС. НФСБ няма да приеме тези оставки, затова един от висящите въпроси бе може ли да не се стигне до гласуването им.

Още не сме в стартирана процедура - на коалиционен съвет не са одобрени какви ще са съответните смени на въпросните министри и едва после тези оставки да се внесат за гласуване в парламента, обясни Цветанов. Този съвет ще се състои в понеделник. Ще се влезе в детайли, за които вчера не ни остана време, добави той.

Съобразяваме се с всяко едно предложение за персонален и структурен състав на МС, внесено от премиера, отсече Цветанов на въпрос може ли в крайна сметка да не се стигне до гласуване на оставките. Напомни за примерите с Бисер Петков и Теменужка Петкова, но в същото време подчерта, че всички министри знаят как се носи политическа отговорност.

Обсъждане е имало и в ръководството на ГЕРБ, преди Бойко Борисов да насрочи вчерашния коалиционен съвет, разказа зам.-шефът на партията. Грешно е усещането на обществото, че коалицията е нестабилна при 2,5 млрд. излишък и 4% икономичеси ръст, посочи той.

Не по-късно от края на другата седмица нещата ще бъдат приключени, прогнозира Цветанов на въпрос докога ще управляват министри в оставка. Т.е. между сряда и петък, 14 септември, трябва рокадите да минат през парламента.

Има сериозна подкрепа за министър Нанков, коментира той инициативата във фейсбук на партия ГЕРБ против смяната му. Спонтанно вчера почти половината кметове застанаха в негова подкрепа, защото регионалният министър е важна част от работата им и от развитието на регионите, посочи Цветанов. Но отрече това да е "подгряване" за оттеглянето на неговата оставка.

Премиерът Борисов не взема еднолично своите решения. Това, че се представя по този начин, е нещо съвсем друго. В момента всеки проблем в държавата обаче бива адресиран към премиера, затова съм бил по-критичен и към вицепремиерите, каза Цветанов. При първия кабинет на ГЕРБ знаете колко бяха спекулациите за лоши отношения между мен и финансовия министър Симеон Дянков, но ние бяхме като един щит и като вицепремиери поемахме отговорност, а премиерът беше като мъдрия човек, на който остава да вземе своето решение. Сега вицепремиерите трябва да са по-публични и да се представи добре всичко, което се прави в държавата, защото много са позитивните новини и всеки си върши ангажиментите, обясни той.

Една добра шега, която не обиди никого от присъстващите и целеше само да разведри обстановката след натрупаното от последните дни напрежение - така той описа появата на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов със синя каска на снощната сбирка на партньорите. "А имаше ли бой по каските?", попита го водещата. "Всичко е наред", увери Цветанов.

Липсата на добра комуникация може би е причина за това, което се случи. Такава трябва да има поне веднъж седмично, обобщи той.