Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДОПИНГ: В соцшампионата измамата е в присадките към спортният бензин.
ДОПИНГ: В соцшампионата измамата е в присадките към спортният бензин.
УЖ КАРАМЕ с едно и също гориво, а колите на чехите са като ниско летящи изтребители", спомня си българското участие в пистовия шампионат на соцдържавите инж. Георги Славейков. По онова време той води националния тим в първенството "Мир и дружба". Преди промените това е еквивалентът на европейските надпревари.

В соцшампионата чехите са тотални лидери. Руснаци, унгарци или германци ги бият от дъжд на вятър. Правилата са стриктни и всички седем тима карат с бензин, осигурен от домакина.

Конска инжекция за още 10 "коня"

"Пристига цистерната и всеки отбор докарва автомобилите с празни резервоари - обяснява Славейков. - Колите се пълнят след всяка серия и преди състезанието." Но голямата мистерия е защо чешките "Шкода" са по-мощни. Изчисленията показват, че това не може да е резултат на подобрена техника.

Малко преди края на сериите "Мир и дружба" нашите случайно откриват шмекерията. След като резервоарът е напълнен, на бензина се бие "инжекция" с химическите добавки. Това са течности, които качват мощността поне с 10 "коня".

"Използваха "конски" спринцовки, така че преливането да е бързо - допълва Славейков. - Иглата се забива в гумената гърловина и "допингът" се впръсква."