Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДОВОЛЕН: Близнакът Минев дърпа ушите на Жоазиньо, след като халфът е вкарал поредния гол за "Левски"
ДОВОЛЕН: Близнакът Минев дърпа ушите на Жоазиньо, след като халфът е вкарал поредния гол за "Левски"

 

Отборът на Ясен Петров има най-резултатното нападение през първата половина на шампионата в "А" ПФГ.
След 15 мача "сините" са отбелязали 32 гола (средно по 2,13 в среща). Половината от тях са записани срещу името на 24-годишния французин Гара Дембеле. Останалите 16 гола са разпределени между други деветима: Младенов -3, Алекс, Огнянов, Иса, Жоазиньо, Тасевски - по 2, Милиев и Грейн - по 1.

За трета поредна година нападението на "Герена" е най-резултатното. В края на миналата есен класирането за най-много вкарани голове отново се водеше от "Левски"-29 (5-и), пред "Литекс"-26 (1-ви) и ЦСКА-24 (2-ри). В края на този полусезон "Левски", софийският "Локомотив" (31) и пловдивският "Локо" (27) правят челната тройка на есенното класиране по броя на успешните попадения.

Преди зимната пауза в сметката на Дембеле са регистрирани средно по 1,06 гола в шампионатен кръг. Дали нападателят ще продължи да вкарва най-много и през пролетта, зависи от намеренията на отбора да продаде нападателя.

Възможни варианти

Оптимистичните варианти са два. При първия от тях Гара е на "Герена" и повтаря серията си от есента. Вторият предвижда останалите деветима да направят дубъл на головете си. Така в края на шампионата "Левски" е с 64 отбелязани голове. Това би било с 5 повече, отколкото шампионите от "Литекс" имаха в актива си в края на първенството за 2009/2010 г.

Но за тези две опции много важна ще се окаже зимната селекция на състава и особено на играчи за защитата. В класацията по инкасираните попадения във вратата си "Левски" (15) е едва на четвърто място.

Като се има предвид, че философията на "Черноморец" е малко вкарват, но още по-малко пускат (пасив от 7 гола), бургазлиите логично са начело. Следват ги шампионите - 8 получени попадения, "Локомотив" (Пд) - 14. С по 15 допуснати голове са "Левски", ЦСКА и "Берое".

Парадоксът "Черноморец"

Причината за лидерството на "Черноморец" е колкото в стабилната защита, толкова и в 32-годишния германец Паскал Борел. В 15 срещи германецът е пуснал едва 7 гола (средно по 2,1 на мач). Но той е вратарят, който е втори в класирането на най-рядко получавалите гол. Между всяко едно от попаденията в мрежата на Борел има по 204,5 мин.

Лидерът в тази класация е Винисиус Баривиейра. Вратарят на "Литекс" удържа суха вратата средно по 205,5 мин. (6 гола за 1233 мин. на терена).

Преди година, макар и в тежък нокдаун, "Левски" изоставаше от лидера с 6 т. и четири позиции. Сега разликата между ловчанлии и "сините" е само 5 т.

За "Литекс" пролетните мачове са по-тежката половина на това първенство. От четирите софийски гранда, на "оранжевите" предстои да гостуват на "Левски", "Славия" и "Локомотив".