Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЪЮЗНИК: Мадрин Олбрайт разговаря с Нурсултан Назърбаев, смятан за съюзник на САЩ в Средна Азия.
СЪЮЗНИК: Мадрин Олбрайт разговаря с Нурсултан Назърбаев, смятан за съюзник на САЩ в Средна Азия.

 

Американски бизнесмен, обвинен, че е дал $84 млн. подкуп на президента Нурсултан Назарбаев и експремиера на Казахстан Нурлан Балгимбаев, бе почти оправдан в САЩ.
Джеймс Гифън действал по поръчение на ЦРУ. Федералният съдия Уилям Поли III сложи точка на едно от най-шумните корупционни дела, разглеждани някога в историята на САЩ. Предприемачът бе обвиняем за подкупа, както и за пране на пари и отклоняване на данъци. След седем години съдебни дела магистртите го признаха за виновен за незначителна данъчна измама. Днес той трябва да внесе само таксата за съдебните разходи от $25. Всички останали обвинения бяха снети от него. Експерти свързват неочаквания изход от шумния процес с документите, представени от адвокатите на обвинения в съда. В тях пише, че в Казахстан бизнесменът действал по поръчение на ЦРУ и Държавния департамент.
Нюйоркският банкер Джеймс Гифън, получил в деловите кръгове прозвището

Господин Казахстан

бе арестуван през 2003 г. при кацането му със самолет на летище "Кенеди". Сред документите, иззети при обиска, бе казахският му дипломатически паспорт и удостоверението, че е съветник на президента на нефтената република. Федералната прокуратура предяви обвинения към него за нарушаване на закона срещу корупцията в чужбина. Той забранява даването на рушвети с цел получаване на търговски договори зад граница, пране на пари и отклоняване на данъчни задължения. В документите от следствието получателите на рушветите фигурирали като KO-1 и KO-2 (от Kazakh Official - официално лице от Казахстан, б.а), но прокуратурата по искане на защитата на обвинаемия разкри кодовите имена. $84 млн са били преведени по личните сметки на бившия премиер на Казахстан Нурлан Балгимбаев и президента Нурсултан Назарбаев.
Джеймс Гифън заема длъжността президент на съветско-американския съвет за търговско-икономическото сътрудничество още в средата на 80-те години. След разпада на СССР концентрира вниманието си към Казахстан. Контролираната от него неголяма инвестциионна банка Mercator става посредник при сключването на договори между правителството на републиката и големи нефтени гиганти като Амоко, Тексако, Филипс Петролеум, Мобил Ойл. С участието на Гифън компанията Шеврон придобива половината от нефтеното находище Тенгиз в западен Казахстан. Стойността на сделката е за над $20 млрд, а Гифън официално става съветник на президента и получава казахски паспорт. 
След като е арестуван, нюйоркският банкер изкарва една нощ в затвора и е пуснат под

залог от $10 млн.

Съдебното разследване по шумния скандал продължава седем години. Защитата на нюйоркския банкер твърди, че Джеймс Гифън в продължение на 20 години е поддържал връзки с ръководителите на СССР, а след това и с лидерите на Казахстан по поръчение на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ. Именно чрез него ЦРУ било в постоянна връзка с лидерите на Казахстан. Банкерът оказал влияние и върху спадането на градуса на напрежението в международните отношения. Според адвокатите Джеймс Гифън е убедил лидера на Казахстан да се откаже от плановете за съхранение на ядрено оръжие и посъветвал да се развали договора за доставка на военна техника и въоръжение на КНДР.
Като доказателство защитата на Джеймс Гифън дава на съда копие от докладни записки, които обвиняемият предавал на официалните американски институции. Сред тях е и отчет за среща с Михаил Горбачов през 1984 г., за серия преговори с ръководството на ЦК КПСС през 1985 г. и сключването на няколко сделки в Казахстан. Защитата също така нястоя съдът да изиска официално секретни документи от ЦРУ и Държавния департамент, които се отнасяли до дейността на Гифън. С прекратяването на делото се ангажираха и няколко лобистки фирми. Бившият федерален прокурор Рид Уейнгартън, представляващ интересите на правителството на Казахстан, се обърна към генералния прокурор на САЩ: "Дори ако американската прокуратура можеше да повдигне обвинение срещу Нурсултан Назърбаев, ние не можем да си представим ситуацията, в която ще направим стъпка срещу лидера на на най-важния стратегически съюзник на САЩ в региона", се казва в документа.
Прокуратурата призна, че между разузнавателните служби на САЩ и банкерът Гифън съществуват

"отношения на доверие"

но твърдеше, че той никога не е бил щатен сътрудник на спецслужбите не е получавал разрешение за провеждане на съмнителни финансови операции.
Федералната прокуратура на Южния окръг на Ню Йорк предаде на съдия граждански иск, в който се твърдеше, че $84 млн са били незаконно преведени по личните сметки на казахстански лидери като отплата за сключени сделки с помощта на посредническата банка Mercator. Адвокатите на Джеймс Гифън официално твърдяха, че парите били за специално създаден от президента на Казахстан "Фонд за бъдещите поколения".
Нееднократните опити на съдия Уилям Поли да извика в съда представителите на ЦРУ на САЩ не се увенчаха с успех. Но според експрети разунаването на САЩ все пак е предало някакви документи, който са накарали федералния съдия, първоначално настояващ за 30 години затвор и многомилионна глоба, да промени напълно мението си. Джеймс Гифън е принуден да плати само $25 съдебна такса.

ХЕПИЕНД: Джеймс Гифън бе осъден да плати 25 съдебна такса за подкупа за Назърбаев.
ХЕПИЕНД: Джеймс Гифън бе осъден да плати 25 съдебна такса за подкупа за Назърбаев.