Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КУПОН: Въпреки кризата Брук Билинг и приятелката му Брет са доволни от живота в Гърция. Те не пропуснаха за Хелоуин да направят тиквени фенери.
КУПОН: Въпреки кризата Брук Билинг и приятелката му Брет са доволни от живота в Гърция. Те не пропуснаха за Хелоуин да направят тиквени фенери.

АМЕРИКАНСКИЯТ национал Брук Билингс е сред любимците на българските фенове.
В момента той е състезател на гръцкия "Ираклис", където преди две години се състезаваше екскапитанът на националите Пламен Константинов. Билингс е познат у нас от гостуванията по време на Световната лига и най-вече от времето, когато играеше в турския "Фенербахче" и се изправи срещу ЦСКА в предварителната фаза на Шампионската лига. Тогава той не отказа автограф на нито един фен, сега също бе отзивчив пред "168 часа" за ситуацията в Гърция.

- Брук, шампионатът в Гърция бе спрян към момента. Какви бяха официалните обяснения?
- Гръцката федерация обяви бойкот на първенството, за да демонстрира пред правителството сериозното си намерение да спре окончателно първенството, ако не получи държавната субсидия. Това може да окаже ефект върху правителството, но в момента оказва по-силен ефект върху състезателите и клубовете, които се чудят какво да правят. Проблемът е по-голям отвсякога.
- Как се чувстваш ти самият?
- Изключително притеснен съм. При нас, в "Ираклис", проблемът е още по-голям, защото нямаме голям спонсор. Тези 100 хил. евро, които правителството евентуално би отпуснало, няма да решат нещата. С тях не може да се изплатят заплатите на състезателите. Какво ще стане, ако клубовете получат тези пари, но не намерят спонсори за останалите си финансови задължения? Специално за "Ираклис" разбрах, че се водят преговори с няколко компании, които се интересували от спонсорство. Дано да е така. (през последните месеци усилено се твърди, че сред евентуалните кандидати е и собственикът на ЦСКА Георги Георгиев. От гръцка страна споделиха, че той имал сериозни инвестиционни намерения, включващи придобиване на част от акциите на клуба, както и инвестиране в изграждането на нова спортна зала в Солун, б.а.)
- Как се озова в Гърция? Някой от гръцка страна уведоми ли те, че има възможност шампионатът да бъде спрян?
- Знаех много добре каква е финансовата ситуация в Гърция. Но в същото време ме увериха, че "Ираклис" е един от най-солидните клубове, който винаги е изпълнявал задълженията си към състезателите. Не на последно място мои колеги, американци, които преди това са играли в този отбор, ми дадоха добри отзиви за него. Като прибавим и огромното желание на клуба да ме привлече при много изгодни условия, приех офертата. Не съм допускал, че може да стане толкова зле.
- От началото на шампионата досега имало ли е забавяне на заплатите в "Ираклис"?
- Назад със заплатите съм за 2 месеца. Нямам идея кога ще бъде следващото плащане.
- В Гърция играят още няколко американци - Анди Хайн, Джейсън Яблонски и др. Каква е ситуацията в техните клубове?
- Говорих с част от тях. Има такива, които са си получили всички заплати до момента. Има и такива, които не са получили нито една. Аз съм по средата.
- Какво ще правиш, ако се окаже, че няма да получиш това, което клубът ти дължи?
- Ще се кача на следващия самолет заедно с адвокат.
- Ако допуснем най-лошия сценарий - че първенството ще бъде прекратено окончателно, имаш ли идея какво ще правиш от Нова година? Имаш ли вече някакви оферти?
- Имах страхотна оферта от Полша малко преди проблемът в Гърция да избухне с пълна сила. Отказах я, защото исках да бъда лоялен към "Ираклис". Условията за живот в Гърция са прекрасни, наистина харесвам времето, прекарано в Солун. Климатът е чудесен, хората дружелюбни. Досега не бях забелязал кризата да се отразява по някакъв начин на живота им, освен че постоянно говореха за нея. Затова към момента смятам да остана тук - докато ситуацията не се изясни окончателно.
- Има ли шанс от Нова година да заиграеш в български клуб, например?
- Хахаха..Знае ли човек, защо не?
- Ако все пак се наложи да смениш клуба, къде би предпочел?
- В Полша. Там правителството и феновете имат респект към спорта. Волейболът е не просто харесван, но обичан спорт. Публиката е изключително грамотна. Разбира играта и оценява усилията на състезателите.
- Коледа и Нова година наближават. Къде ще изкараш празниците?
- С приятелката ми Брет, която живее с мен тук, смятаме да си останем в Гърция. Имахме някакви идеи да отскочим до Париж или Лондон, но ако шампионатът се върне към нормален график, няма да ни остане време. Най-вероятно приятели от Америка ще ни дойдат на гости. Пожелаваме весели празници на всички български почитатели на волейбола!


Волейболните BG национали на кръстопът

Гърците до последно криеха и преговаряха за състезатели, разказва наш мениджър

ТОТАЛНА драма обхвана гръцкото волейболно първенство. Кризата удари здраво комшиите и тазгодишният шампионат е на път да бъде спрян окончателно.
Новината хвърли в шок много федерации, чиито национали играят в южната ни съседка. България също не прави изключение, тъй като в Гърция се състезават четирима българи. Някои от тях са основни фигури в представителния ни тим. Сред тях са титулярният разпределител Андрей Жеков, играещ в "Олимпиакос" и диагоналът Боян Йорданов ("Панатинайкос"). В Гърция са още Златин Георгиев и Пламен Драгиев - в "Аполон Каламариас". Когато шампионатът бъде спрян, всички те на пожар трябва да си търсят нови отбори на полусезона. Това със сигурност няма да е лесно, предвид очертаващата се огромна бройка свободни състезатели, част от които са на изключително високо ниво.
 

За проблемите в южната ни съседка

се знаеше отдавна, но запознати твърдят, че гръцката волейболна федерация е скрила до последно размера на драмата.
"Имам клиенти, които този сезон подписаха с големи гръцки клубове. Никой не предупреди, че съществува възможност първенството да спре. Дори напротив - буквално допреди няколко дни водихме преговори с "Панатинайкос" за друг мой клиент", коментира пред "168 часа" мениджърът Иван Ботев.
"Ако някой иска да помогне, сега е моментът да го направи", пряко заяви и националът Боян Йорданов.
Засега ситуацията никак не изглежда обнадеждаваща. На 2 декември т.г. президентът на гръцката волейболна лига Пантелис Торнаторс заяви, че надеждата е в правителството. Ако то не започнело да отпуска по 100 евро на клуб всеки месец, първенството ще бъде спряно окончателно.
"Тези пари няма да са решение на проблема", признават гърците. Опитват се да вдъхнат някакъв кураж, като заявяват, че
 

липсата на провеждане на мачове

в момента била "временно прекъсване", докато се реши проблемът. "При сегашното положение просто няма как да продължим", вдигат безпомощно рамене от гръцката волейболна лига.
Към момента гръцкото правителство не било във възторг от идеята да спонсорира клубовете, разказаха пред "168 часа" потърпевши състезатели. Някои от министрите твърдели по местните медиите, че това си е "изнудване" и "извиване на ръце". От гръцката волейболна лига контрират, че всъщност правителството не си било изпълнило ангажиментите към клубовете. По думите на президента на лигата Пантелис Торнаторс още през лятото в бюджета на клубовете за сезон 2010/2011 е била залегнала държавната субсидия от 100 хил. евро на месец. Такава е имало предния сезон и тимовете получили уверение, че
 

ще продължат да я получават

и през новия, обясняват гръцките волейболни шефове. Допълват, че заради неучастието на "Панатинайкос" и "Олимпиакос" във вътрешното първенство от Европейската конфедерация (CEV) са решили да извадят отборите от участие в евротурнирите. Очаква се окончателно решение на проблема до края на месеца.
"Ако спрат шампионата, е много вероятно Боян Йорданов и Андрей Жеков да се върнат в "Левски". Предвид нивото на родния шампионат, това определено няма да се хареса на новия селекционер на националния отбор Радостин Стойчев", наясно са в българската волейболна федерация.

 

Дейвид Лий без гадже!

Коледа не е дошла, но волейболните фенки получиха подарък.
Един от харесваните волейболисти - американският национал Дейвид Лий, от няколко дни е без гадже. Дейвид се раздели с приятелката си Ванеса, с която живееше през последните 4 години. Сега централният блокировач на САЩ играе в Русия, в отбора на "Къзбъс". В последния кръг ръководството на тима заяви, че ако отборът бие, Лий ще може да си замине за Нова година в Щатите. "Къзбъс" обаче загуби от друг отбор, в който играе американец - "Локомотив" (Белгород) на Доналд Съксо. "Чака ме руска бяла Коледа...", тъжно обобщи Дейвид. Почитателките му, които преди година го обявиха за един от най-сексапилните състезатели, едва ли ще го оставят да тъжи дълго.


Американско парти разтърси Милано

Националите на САЩ, състезаващи се в Италия, също ще останат за празниците на Апенините.
Шампионатът в Италия предвижда мачове на 26 декември и на 2 януари. Затова американците побързаха да си спретнат "земляшка вечер". След мача между "Монца" на Шон Рууни и "Верона" на Теодор Брунер и Пол Лотман, звездите на САЩ заформиха здраво парти в Милано. Почерпката бе от Рууни, който отбеляза 24 точки и бе обявен за MVP на срещата. Щом приключи собственият му мач, към тримата янки се присъедини и Макс Холт, състезаващ се в Пиаченца. Партито не пропусна и Мат Андерсън. Той пропътува почти 1000 км от Вибо Валентия до Милан, за да се види със сънародниците си. В последния мач на Вибо, който калабрийците спечелиха, Мат също бе обявен за най-полезен състезател. "Велика нощ беше", сподели доволно след купона Макс Холт.

 

 

ЛЮБИМЕЦ: По време на мачовете с ЦСКА от Шампионската лига през 2008 г. Билингс отдели внимание на българските си фенове. 
СНИМКА: СИЛВИЯ ЗАФИРОВА
ЛЮБИМЕЦ: По време на мачовете с ЦСКА от Шампионската лига през 2008 г. Билингс отдели внимание на българските си фенове. СНИМКА: СИЛВИЯ ЗАФИРОВА
САМ: Дейвид Лий остана без гадже и без почивка вкъщи за празниците, но фенките му в Русия няма да го оставят да скучае дълго.
САМ: Дейвид Лий остана без гадже и без почивка вкъщи за празниците, но фенките му в Русия няма да го оставят да скучае дълго.
ОПАСНОСТ: Ако кризата в Гърция се задълбочи, Боян Йорданов може да се върне в
ОПАСНОСТ: Ако кризата в Гърция се задълбочи, Боян Йорданов може да се върне в