Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лихвите, получени от 2010 година по гръцки облигации, купени за облекчаване на дълговото бреме на страната, най-вече от Германия, ще бъдат върнати на Гърция, уверява германският министър на финансите Олаф Шолц в интервю за в. "Та неа", цитирано от Франс прес. По думите му, "никой не иска да се възползва от гръцката криза".

На въпрос на изданието дали Берлин не е сред възползвалите се от гръцката дългова криза, тъй като от 2010 година Бундесбанк (Bundesbank) е получила от лихви 2,9 милиарда евро по гръцки облигации, министърът отговори, че "изглежда има недоразумение по този въпрос", предаде БТА. 

Печалбите на Бундесбанк, която е сред големите купувачи на гръцки облигации, заедно с други централни банки в рамките на програмата за изкупуване на гръцки дълг от 2010 до 2011 година, бяха потвърдени в германски парламентарен доклад, от който АФП получи копие през юни.

"Никой не иска да се възползва от гръцката криза. В действителност целта е всички печалби на централните банки редовно да се връщат на гръцката държава", изтъква Шолц в интервюто, публикувано днес.