Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Червени християнски кръстове са изобразени по стените на гробницата.
Червени християнски кръстове са изобразени по стените на гробницата.

Тя е една от малкото със запазени стенописи. Изографисал я майсторът на гробницата на Хонорий

Късноантичната гробница, която бе открита на 2 август при ремонта на столичната ул. “Московска”, е принадлежала на знатна сердикийска фамилия, научи “24 часа”.

Строителите попаднаха на гробницата, която е точно срещу прозорците на кметския кабинет на ул. “Московска” 33, при ремонт на тротоара. Тя е изключително ценна заради запазените стенописи по стените ѝ. Тогава от Столичната община разпространиха снимка на красивите рисунки.

“24 часа” е първата медия, която влезе в нея.

“Не сме предполагали, че ще попаднем на гробница със стенописи, които са изключително редки в Сердика. До момента са известни само няколко – една от тях е гробницата на Хонорий, която е на 30 м оттук. Голям късмет е да се попадне на гробница със запазени стенописи”, разказа зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Късноантичната гробница бе открита в началото на месеца при реконструкцията на тротоарите на ул. “Московска”.
Късноантичната гробница бе открита в началото на месеца при реконструкцията на тротоарите на ул. “Московска”.

Щети по гробницата са нанесени през 80-те години на ХХ век при изграждането на секретен колектор – бетонно съоръжение с диаметър около 1 м. Поражения вероятно има и от прокараните различни комуникации през 90-те години.

“Въпреки това гробницата е доста добре запазена.

Датировката на

стенописите е V век

По-голямата изненада, която екипът начело с Юниан Мешеков от Музея за история на София установи, е, че стилистиката на находката и особено големите червени християнски кръстове, които са изписани по стените ѝ, са идентични с тези от гробницата на Хонорий. Това автоматично поставя тези два обекта в група. Колегите са склонни да приемат хипотезата, че един и същ майстор художник е рисувал двете гробници. Освен това и двете са ориентирани спрямо четвъртия или петия период на храма “Св. София” и са имали връзка с него”, каза доц. Чобанов.

По думите му през V век Сердика е вече отчетливо християнски град и било нормално по-богатите фамилии да преизползват по-стари гробни съоръжения.

Доц. ТОДОР ЧОБАНОВ
Доц. ТОДОР ЧОБАНОВ

“Със сигурност говорим за фамилна късноантична християнска гробница на богата сердикийска фамилия, която можела да си позволи да има място до най-почитания градски храм и да наеме майстор, който да я изпише със символите на християнската вяра.

Освен кръстовете

по стените са

изобразени

флорални мотиви, което намеква за рая и за цветята на райската градина. Стенописите са скромни, защото и сега, и в онази епоха тези майстори са получавали сериозно възнаграждение, но са красиви”, обясни зам.-кметът.

Именно заради стенописите, които са рядка находка от древна Сердика, столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди да се направи укрепване на гробницата и да се подготви за експонирането ѝ на мястото, на което е открита. Заради тръби на “Топлофикация - София” тя няма да може да бъде свързана с подземния музей под базиликата “Св. София”, но ще бъде част от обиколката на посетителите. Проектантите и архитектите трябва да предложат как гробницата да бъде експонирана и да има отделен подход.

“Ситуацията е доста сложна заради различните комуникации, които преминават под земята. Градската археология е най-трудната, защото трябва да се съвмести модерният живот със запазването на място на старините. Вероятно гробницата

ще има експозиционен

прозорец със

стълбище,

за да може посетителите да слязат на нивото от V век и да погледнат вътре. Възможно е в нея да експонираме реплики или реквизити от колекцията на Музея за история на София”, каза доц. Чобанов.

Част от флоралните мотиви, напомнящи за райската градина, с които е украсена гробницата.
Част от флоралните мотиви, напомнящи за райската градина, с които е украсена гробницата.

В гробницата са открити само кости. Вероятно е тя да е била ограбена през Късната античност. Костният материал се проучва, но най-вероятно е от различни индивиди, а не само от един човек. Причината е, че такъв тип гробници понякога са се ползвали векове наред. Тя е малко по-голяма от типичните за тези съоръжения размери – около 12-14 кв. м. Данните не са точни, тъй като още не е разкрита изцяло. Вътре големината ѝ е 3,30 на 2,20 м.

Храмът “Св. София” се намира в средата на късноантичния некропол на Сердика, който вероятно функционира от I век. Той е с диаметър около 1 км и се е ползвал векове. В някои периоди Сердика е имала 50 000 души население и затова в целия район има стотици гробници.

50 от тях са част от експозицията на подземния музей под базиликата, а тази на Хонорий, която е под стъклен купол точно срещу входа на храма, е сред най-ценните. Причината е, че тя е единствената с надпис, която дава яснота кой е бил погребан вътре - “Хонорий, раб Божи”. Вероятно става дума за висш духовник в Сердика. Самата гробница е от V-VI век. Открита е случайно през 1989 г., но е достъпна за посетители от 2014 г., когато общината направи подземния музей.

Музеят на София пуска сувенири от неолита

Музеят за история на София ще има автентичен, произведен в България сувенирен продукт. Пилотната серия сувенири са вдъхновени от музейната колекция, като се започва с реплики на находки от неолита. Това съобщи зам.-кметът на София по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Готови са 3 варианта на сувенири - праисторическа Венера, съд и култова масичка. Подготвят се още 2, ще има и зооморфни форми. Петте продукта ще започнат да се продават в музея през септември. Произведени са в ограничено количество, за да се види какъв ще е интересът на посетителите.

Сувенирите, които наесен ще се предлагат в музея на София.  СНИМКА: СРАЦИМИР САВОВ
Сувенирите, които наесен ще се предлагат в музея на София. СНИМКА: СРАЦИМИР САВОВ

“Започваме с неолита. Идеята е музеят да предлага сувенири от всяка една епоха, която показва колекцията му. Сувенирите са от керамика и са ръчно търкани с восък, за да се доближат до автентичната примитивна технология на неолита”, разказа пред “24 часа” Срацимир Савов, който е автор и производител на сувенирите.

Още не е ясно колко ще струват репликите, но Савов заяви, че “на цената на едно магнитче в Брюксел посетителите в музея на София ще могат да си купят сувенир от изпечена и ръчно обработена керамика”.