Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осем пъти стана шампион на Испания, четири пъти триумфира в Шампионската лига, два пъти беше победител на европейско първенство и веднъж вдигна над главата си световната титла. Да, в колекцията си има още десетки трофеи, но просто няма смисъл да бъдат изброявани всичките. Дори и най-невръстните фенове на футбола знаят кой е Андрес Иниеста и какво е постигнал с екипа на "Барселона" и с испанския национален отбор.

Именно заради всичките му купи, медали, слава и признание мнозинството от феновете се учудиха от решението на бившия капитан на каталунския гранд да се гмурне с главата надолу в новото и неизвестното. Андрес тъкмо беше заявил на шефовете си в "Барса", че повече няма сили да играе футбол на толкова високо ниво, и джиесемът му извибрира, а на екрана се изписа странен код. Обаждаха му се от Япония, за да го привлекат към каузата на местното първенство.

Любезното предложение вървеше ръка за ръка с

финансов бонус

от около 25 млн. евро на година

Солидната сума явно привлече вниманието на футболната легенда и той спря да вдига на китайците, които също се опитваха да го омаят със сладки обещания. Така след бързо протекли преговори Иниеста се обвърза с "Висел Кобе" за три години, през които трябва да получи внушителните 75 млн. евро.

В случая не става дума само за пари. Японците не са като арабските шейхове, които замерват популярните футболисти с пачки единствено и само за собствения си кеф. В Страната на изгряващото слънце са се сетили, че Иниеста е достатъчно значима фигура, за да бъде монтиран като мощен двигател на местния футбол. И то не само с появата си на терена, което ще повиши посещаемостта по стадионите. Не става въпрос и за бясната разпродажба на фланелки с неговото име.

Иниеста ще помогне за създаването на дългосрочен футболен проект по европейски образец. Босът на новия му клуб Хироши Микитани е собственик на японска компания, която е един от уважаваните рекламодатели на "Барселона". Със сигурност този факт също е

наклонил везните в избора на Иниеста да предпочете Япония пред Китай

Микитани обаче има по-смели планове, опитвайки се да заимства от опита на испанския футбол. Той вече строи футболна академия за деца, в която ще работят треньори от школата на "Барса". Тяхната работа ще е да развиват техниката и физиката на момчетата, а Иниеста ще поработи за тяхната психика. Друго си е футболист с 674 мача за един от най-титулуваните клубове в Европа да те надъхва да дадеш най-доброто от себе си, за да успееш в спорта.

В интерес на истината сега самият Иниеста има нужда от пренастройване на мозъчните вълни, тъй като японското приключение му дойде доста изневиделица. Още на тръгване той обясни простичко какво му коства да зареже живота си в Испания, за да се премести на другия край на света.

"Прекарах 22 години в "Барселона". Бях 12-годишен, когато нашите ме доставиха с автомобила във футболната школа на клуба. Горд съм, че повече от две десетилетия играх за един и същи отбор. През това време пораснах, намерих си страхотна жена, родиха ми се три прекрасни деца. Създадох дом и намерих верни приятели. Сега всичко ще се промени. Напускам любимия отбор, дома си и уреденото ежедневие. Очаква ме ново предизвикателство", обяви преди няколко месеца Иниеста, когато стана ясно, че тръгва за Япония.

Там го посрещнаха като истински цар. Още на летището стотици японци дойдоха с модерните си телефончета, за да снимат една от най-големите звезди в европейския футбол. Тълпата се пренесе и на стадиона на "Висел Кобе", когато стана време за първата му тренировка. Иниеста бързо влезе в час и вкара два гола в два поредни мача за кеф на феновете на новия му тим.

Местните са готови да го носят на ръце,

а прочутата им любезност и дисциплинираност направиха впечатление на виделия какво ли не спортист. В Испания вече се шегуват с Иниеста, че на новото място той се е сблъскал със сериозен проблем. Така и не може да стъпи на земята, за да се разтъпче. Навсякъде го носят на ръце, навсякъде са готови да изпълнят всяка негова прищявка.

Самият Андрес едва ли е очаквал толкова голям интерес към неговата особа. Всеки негов жест или дума моментално намират място в емисии и репортажи на японските медии.

Огромен интерес предизвикаха дори бутонките на играча

Иниеста дебютира по японските терени с футболни обувки, на които е изрисуван испанският флаг. Този му жест моментално роди коментари, че тъгува по родината си и така се опитва да пренесе част от нея и на новото място.

Самият Андрес се кълне, че се чувства изключително добре на новото място и е готов да изпълни тригодишния си договор. В края на който го очакват 75 млн. евро. Не е зле, нали!

Цялата история четете в хартиеното издание

Още по темата: 

Как българка замина за Япония, без да знае думичка от езика и стана един от водещите учени в Страната на изгряващото слънце