Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на терорист №1 даде първото си интервю за съдбата на сина си и внука Хамза, който се издига в йерархията на “Ал Кайда”.

Синът на Осама бин Ладен се е оженил за дъщерята на основния атентатор от 11 септември. Това разкрива в интервю за в. "Гардиън" пред журналиста Мартин Чулов майката на терориста за съдбата на сина си и внука си Хамза.

Хамза бин Ладен, който обеща да отмъсти за смъртта на баща си, е малко известен в медиите и не е бил във връзка със семейството, откакто баща му бе убит от американските военноморски тюлени в скривалище в Пакистан през 2011 г. Въпреки това роднините му вярват, че се е оженил за дъщерята на египтянина Мохамед Ата, който отвлече самолет на "Американ Еърлайнс" и го блъсна в северната кула на Световния търговски център.

Това бе първият от жестоките атентати, които за няколко минути промениха света. "Чухме, че той се е оженил за дъщерята на Мохамед Ата – казва Ахмад ал Атас, вторият съпруг на майката на Осама бин Ладен.

"Това, което може да се каже, е, че последователите на атентаторите от 11 септември остават жизнеспособни и реални дори след 17 години", коментира журналистът Мартин Чулов пред Си Би Ес.

Хамза бин Ладен, с подрязан мустак, но без брада, се вижда на видеоклип от сватбата. Видеото е пуснато на 1 ноември 2017 г. от ЦРУ между материали, открити през май 2011 г., когато лидерът на "Ал Кайда" бе убит в убежището си в Пакистан. От намерените документи става ясно, че Хамза е смятан за "пряк наследник" на "Ал Кайда".

През 2000 г., единайсетгодишен, Хамза се появява с баща си в пропагандно видео, на което тренира с правоверни мюсюлмани и произнася емоционални проповеди. Той е участвал в съвместна атака на "Ал Кайда" и талибаните в Пакистан в началото на 2001 г., а по време на конфликта в Сирия призовава във видеозапис мюсюлманите да обединят силите си, тъй като целият свят е обединен срещу тях. Миналата година Държавният департамент

постави Хамза

в списъка на световните терористи,

защото е "решен да извърши или представлява сериозен риск за реализиране на терористични актове, които заплашват сигурността на американските граждани или националната сигурност". Според Чулов в момента Хамза е по-скоро в Афганистан, а не в Пакистан, както смятат мнозина.

Журналистът взема интервюто от майката на Осама бин Ладен - Алия Ганем, втория й съпруг Мохамед ал Атас и двамата й синове от него във вила в Джеда, град, който е бил център на клана бен Ладен в течение на няколко поколения. Бащата на Осама се развежда с Ганем след три години брак и тя се омъжва за Мохамед ал Атас, по това време администратор във формиращата се бизнес империя “Бин Ладен”.

Бащата на Осама има още 54 деца от 11 жени, казва Чулов. Фамилията и днес е едно от най-богатите семейства в кралството. Ганем, както и останалите роднини на Бин Ладен отказват да говорят за лидера на "Ал Кайда" в продължение на 20 години. Днес новото ръководство на Саудитска Арабия по инициатива на амбициозния 32-годишен наследник на престола, принц Мохамед бин Салман, дава съгласие на Чулов да беседва със семейството.

“Наследството” на Осама бин Ладен тежи на фамилията и на кралството. Мнозина смятат, че съюзът на кралската династия с радикалните ислямски духовници в Саудитска Арабия е допринесъл за ръста на световния терирозъм. През 2018 г. новото правителство на Саудитска Арабия иска да сложи край на предишния имидж и въвежда "умерен ислям".

Принц бин Салман смята, че реформата му е важна за оцеляването на държавата, където разочарованите млади хора почти четири години са били почти лишени от забавления, социален живот и лични свободи. Новите управници на Саудитска Арабия са на мнение, че много строгите правила в обществото, които са подкрепяни от духовенството, могат да бъдат плодородна почва за екстремистите, които използват разочарованието и емоциите, казва Чулов.

Затова високопоставени чиновници в Рияд смятат, че ако разрешат на бин Ладен да разкажат своята история, ще стане ясно, че Осама е маргинал, а не агент, организирал кървавия 11 септември, пише "Гардиън".

Интервюто е преразказано и анализирано в много големи медии по света. Ганем разказва пред журналиста за трансформацията на най-големия си син Осама, който е бил “привлекателно, благочестиво и любезно" дете, с дарба за наука.

20-годишен, той става силна личност, обсебена от религията, разказва майка му. Радикализира се по време на следването си в икономическа специалност в Университета на крал Абдулазиз в Джеда, след като попада под влиянието на познатия си Абдула Азам, член на "Мюсюлмански братя", по-късно живеещ в изгнание и станал духовен учител на Осама, пише в. "Индипендънт".

6В началото на 80-те на миналия век Осама заминава за Афганистан да се бори с руската окупация. "Всички, които го познават в този период, са го уважавали - твърди пред Чулов брат му Хасан. – В началото ние също много се гордеехме. Даже саудитското правителство се отнасяше към него много вежливо, с уважение. А след това се появи Осама муджахидинът."

Полубратята на Осама споделят пред Чулов, че Бин Ладен "е избрал пътя си" и че когато видели образите на мъчениците на Световния търговски център и горящия Пентагон, те "инстинктивно разбрали, че той е отговорен за това.

"Бях изумен, просто потресен“ – казва полубратът на Осама бин Ладен Ахмад, когато чува първите новини от Ню Йорк на 11 септември 2001 г. - Това беше много странно чувство. Знаехме от самото начало, че е Осама. През първите 48 часа. И малки, и големи - всички се почувствахме посрамени от него.

Знаехме, че за всеки от нас ще има тежки последствия. Всички наши роднини от чужбина се върнаха в Саудитска Арабия." По думите на полубрата на Осама бин Ладен всички са били разпитвани от властите и за определен период им е било забранено да излизат от страната. Едва след 20 години Бин Ладен могат да се придвижват относително свободно в Саудитска Арабия и извън пределите на кралството.

Според Чулов е неоспорим факт, че по време на съветската окупация на Афганистан бен Ладен и семейството му са били подкрепяни от Саудитска Арабия. Но след като разговаря със семейството в дома им в Джеда, смята, че нищо не води до извода, че правителството на Саудитска Арабия е имало връзка с атентата на 11 септември, съобщава Си Би Ес.

"Питам семейството за най-малкия син на Бин Ладен, 29-годишният Хамза, за който се смята, че е в Афганистан", пише Чулов.

Постоянното изкачване на Хамза бин Ладен в йерархията на "Ал Кайда" днес може да попречи на семейството да се опита да се отърве от миналото си, твърди журналистът.