Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лошо, ако чумата порази прасетата - тогава ще има много баби Дори

Свинската чума е по-голямата опасност, сравнена с чумата по дребния преживен добитък. Просто прасетата у нас са повече от овцете. Същевременно у нас се внася много свинско месо, и то от засегнатите страни - Румъния и Молдова, Полша, Словения и Украйна. Освен това има огромни количества диви прасета, които са главен приносител на епизоотозите, защото няма как да бъдат лекувани или подборно евтаназирани. Така че това, което се задава, е свински апокалипсис.

Само в областите около сухоземната граница с Румъния - Добрич и Силистра, има 80 000 промишлено отглеждани прасета. Два пъти повече от човешкото население на двете области.

Засега препоръката от министерството на земеделието е за по-ранна Коледа. Стопаните да колят животните, докато още няма зараза, и така ще могат да ядат или продават месото. Освен това се очаква да получат и обезщетение за 50 килограма живо тегло нереализиран прираст по 2,70 лв. на кило. Това изглежда като мека мярка, ако я приложат.

Опасността обаче е много голяма, защото животните от Североизточна България се преработват в Южна, тъй като големите преработватели в района са фалирали и не работи нито една кланица. Вероятно няма да има снимки на баби, целуващи прасенца, но трагедията ще е по-голяма.

Ние сме култура, доминирана от свинското. Хиляди хора отказват да потребяват месо от други животни. Който яде нещо друго, е странен субект, нещо като веган, превзет хипстър. Дори рибата се пържи в свинска мас. Та ако свинската чума влезе у нас, странджанските трагедии ще са дребни етюди.

Ще фалират големи бизнеси - свинефермите са в капан - те не могат да изколят сега животните си и така да се предпазят, защото няма къде. Рисково месо не може да се преработва легално, така че заплашени от фалит са и преработватели и търговци. Единственото, което може да зарадва някого, е поевтиняването на свинското. То и сега е почти без пари - 5-6 лв. за килограм, главно заради чумата в Полша. Това обаче ще е пагубно за икономиката като цяло. А при дребните стопани ще има хиляди баби Дори.

Не съм специалист и не смея да се произнясям по въпроса за ефективността на оградата край Румъния. Само знам, че ако дивите прасета прихванат свинска чума, ни чакат десетилетия проблеми, защото това е силно прилепчива болест и ще пламне цялата страна - прасе има във всеки двор. Единственият шанс е в бързата смъртност и заразата да спре естествено.