Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САНТИМЕНТ: Ветеранът на "Интер" Деян Станкович (вдясно) ще се изправи отново срещу тима, в който изгря - "Лацио".
САНТИМЕНТ: Ветеранът на "Интер" Деян Станкович (вдясно) ще се изправи отново срещу тима, в който изгря - "Лацио".

 

 

"Никога няма да забравя пролетта на 2002 г. Това беше първият ми сезон в "Интер". В последния кръг от "Серия А" водехме в класирането с точка пред "Ювентус". Гостувахме на "Лацио". Загубихме с 2:4. "Ювентус" ни задминаха и спечелиха титлата. Беше жесток удар", спомня си железният защитник на "Интер" Марко Матераци.
Вече девети сезон човекът, който отказа Зинедин Зидан от футбола, има едно наум, когато гостува на "Стадио Олимпико" в дербито срещу "Лацио". Мачът между двата тима се превръща в поредната част от спора кой е най-футболният град в Италия. Рим или Милано. Лудите фенове на "Лацио" и "Рома" или тежките футболни танкове "Интер" и "Милан".
"Имаме нужда от победа на негостоприемния стадион - казва мениджърът на "Интер" Рафа Бенитес". - Нашият тим започна да показва все по-добри игри. Постепенно възвръщаме самочувствието от началото на сезона."
Испанският специалист пое "нерадзурите" в началото на сезона с възможно най-жестоките очаквания към него. Предишният треньор Жозе Моуриньо постави летвата изключително високо. Специалния стана първият мениджър на италиански клуб, който в един сезон триумфира с Шампионската лига, Серия "А" и Купата на Италия. До момента Рафаел Бенитес спечели единствено критиките на медиите, след като "Интер" не е сред лидерите в първенството и играе все по-зле. Слуховете за неговата смяна са ежедневни. В пресата дори излязоха информации, че самите футболисти не са доволни от методите на испанеца.
"Никога няма да позволя на играчите да говорят срещу треньора" - защити Бенитес президентът на "Интер" Масимо Морати. - В последните мачове отборът показва характер и играе добър футбол."
Подкрепа към испанеца оказаха и феновете на тима, които издигнаха транспарант - "Рафа Бенитес, ти си един от нас". Въпреки това главата на специалиста може да хвръкне при нов провал. "Нераздзурите" вече загубиха две дербита от началото на сезона. Те бяха надиграни от "Рома" и "Милан" с по 0:1 и завършиха наравно при домакинството на "Ювентус" 0:0. Програмата на тима е доста трудна до Нова година. "Интер" гостува на "Лацио", а след това играе навън с "Фиорентина". Между двата мача предстои и пътуване до Германия за двубой от Шампионската лига с "Вердер".
Допълнителен удар за шампионите ще бъде отсъствието на голмайстора Самюел Ето'О. Камерунецът си изпроси наказание за три срещи, след като удари с глава защитника на "Киево" Бостиян Цезар. Нападателят е водещ реализатор в първенството с 9 попадения от началото на сезона. Проблеми с контузия има и друга суперзвезда - Диего Милито.
Доскорошните лидери в Серия "А" - "Лацио", позагубиха инерция, след като не се представиха успешно през ноември. "Орлите" записаха две загуби, равенство и само една победа. Това позволи на "Милан" да поведе в класирането.
"До края на годината имаме доста тежка програма - призна Едоардо Рея. - След мача с "Интер" ни чака гостуване на "Ювентус", а след това приемаме "Удинезе". Не можем да се мерим с възможностите на "Интер", но нашето предимство е, че не играем в европейските клубни турнири. При тях напрежението е много по-голямо заради страхотния минал сезон."

Първият мач през 1928 г.

Първият мач между "Интер" и "Лацио" се играе през 1928 г. Двубоят на 9 декември е от Серия "А". По това време цялото име на "нерадзурите" е "Амброзиана Интер". "Синьо-черните" печелят с 3:1.
Най-резултатната среща между двата клуба е през 1934 г. Тогава са отбелязани общо 9 гола. В срещата "Интер" записва и най-голямата победа над своя съперник - 8:1. "Орлите" са печелили на два пъти с три гола разлика - 4:1 през 1995 г. и 3:0 през 1998 г.

"Орлите" събратя с "Левски"

"Лацио" има договор за сътрудничество с българския "Левски". Двата клуба носят сини фланелки. Отборите играха миналата година два мача в турнира за Лига "Европа". Софиянци загубиха като домакини с 0:4 и победиха с 1:0 като гости с гол на Йовов.
Голяма част от привържениците на българския гранд пътуват всяка година за Рим и подкрепят "орлите" в градското дерби с "Рома", чиято агитка често е подпомагана от запалянковците на ЦСКА.
"Лацио" е шестият най-подкрепян футболен клуб в Италия. За сравнение "Интер" е втори в класацията, като е изпреварен само от "Ювентус".

"Нерадзурите" не са изпадали

"Интер" е единственият клуб в Италия, който никога не е изпадал от висшия ешелон на Апенините. "Нерадзурите" участват в първенството от 1908 г. Градският съперник "Милан" на два пъти играе в долните дивизии. През 2006-а другият тим, който никога не беше изпадал - "Ювентус", се озова извън Серия "А". "Старата госпожа" беше пратена в Серия "Б" заради скандала с уговорените мачове.
Президентът на "синьо-черните" Масимо Морати е начело на клуба вече 16-а година. Неговият баща Анжело ръководеше "Интер" в златните години на тима между 1955 и 1968 г.


Ключови сблъсъци

"Лацио" и "Интер" често се срещат в ключови мачове. Първата подобна битка беше през 1998 г. във финала за Купата на "УЕФА". "Нераздзурите" печелят категорично с 3:0 в Париж (Фр) и за трети път печелят надпреварата.
Две години по-късно "орлите" си връщат по брутален начин. Те печелят решаващия мач за Купата на Италия с 2:1. Най-голямата звезда на планетата по това време Роналдо получава поредната си тежка контузия. Бразилецът се завръща на терена след 5-месечно лечение. Престоява едва седем минути на терена, преди да се свлече на земята. Неговото дясно коляно отново му създава проблеми и Феномена остава извън игра още месеци наред.
Последният решителен сблъсък между двата тима беше през миналата година. "Интер" и "Лацио" заминаха за Пекин, където играха мач за Суперкупата на Италия. Двубоят се проведе на стадиона "Птичето гнездо", където бяха открити олимпийските игри в Китай през 2008-а. "Орлите" спечелиха с 2:1.

 

КАРИЕРА: Роналдо прекара месеци в лазарета, докато играеше за "Интер".
КАРИЕРА: Роналдо прекара месеци в лазарета, докато играеше за "Интер".