Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп хвърля подарената му от Путин топка на Мелания. Преди това руският президент каза: “Сега топката е във вашето поле”, имайки предвид световното в САЩ през 2026 г.
Тръмп хвърля подарената му от Путин топка на Мелания. Преди това руският президент каза: “Сега топката е във вашето поле”, имайки предвид световното в САЩ през 2026 г.

Президентът на САЩ: Срещата ни е преломен момент в отношенията

Студената война свърши. Идеологическата ни конфронтация е вече в миналото”, каза Владимир Путин след 4 часа преговори с Доналд Тръмп в Хелзинки. Американският президент пък оцени срещата като повратен момент в двустранните отношения.

Началото не изглеждаше толкова обещаващо. Часове преди разговорите президентът на САЩ написа в туитър: “Нашите отношения с Русия никога не са били толкова лоши заради години на безразсъдство и глупост от страна на САЩ и сега заради лова на вещици.” Тръмп визира предшественика си Барак Обама и разследването на ФБР за руската намеса в президентските избори през 2016 г.

“Да имаш добри отношения с Русия, е нещо добро, а не лошо”, посочи той. Разговорът на 4 очи между американския и руския президент

продължи повече

от два часа,

доста по-дълго от планираните 90 минути. Още близо два часа продължиха преговорите с делегациите.

Путин пристигна в Хелзинки по-късно от предвиденото, защото самолетът му кацна с половин час закъснение. Като разбрал за това, Тръмп пък забавил излизането си от хотела, за да накара Путин да го чака, разказаха медиите. В Хелзинки руският президент използва за първи път в чужбина новата си лимузина “Аурус” от проекта “Кортеж”, която е малко по-дълга от лимузината на американския му колега.

В началото и двамата лидери изглеждаха напрегнати и не се усмихваха, а ръкостискането им бе делово - само 3 секунди, отбелязаха агенциите. После направиха кратки изявления. Путин обяви, че се радва да види Тръмп “на гостоприемната финландска земя”, а американецът

го поздрави за

световната купа

по футбол

и за представянето на руския отбор. “Гледах голяма част от световното, беше направено красиво”, каза Тръмп.

В знак на приятелство Путин подари на Тръмп футболна топка, а американският президент каза: “Тя отива при сина ми Барън”, и я подхвърли на съпругата си Мелания. Тя седеше на първия ред, облечена в елегантен жълт тоалет.

“Имаме големи възможности да подобрим отношенията си. Светът иска да види, че се разбираме добре. Ние притежаваме 90% от ядреното оръжие и това не е добре”, каза US президентът. Според в. “Дейли мейл”, докато произнасял репликата, че очаква изключителни отношения с Русия, Тръмп намигнал на Путин.

Руският президент бе по-лаконичен. Той обяви, че след като са имали телефонни контакти, е било време да се срещнат, тъй като в света са се случили твърде много неща, за които трябва да се говори.

Докато двамата президенти се бяха усамотили с преводачите си, външните министри Сергей Лавров и Майк Помпейо водеха парарелни разговори. Според Си Ен Ен Тръмп е поискал разговор насаме, за да се получи по-добър личен контакт между двамата лидери, да няма изтичане на “чувствителна информация” и тъй като не е искал присъствието на съветници хардлайнери, които да го прекъсват.

След края на разговорите на 4 очи, за които Тръмп отбеляза само, че са “много, много добър старт за всички”, президентите продължиха срещата с делегациите си от 6-има съветници от всяка страна. Заради закъсненията те се събраха на много късен обяд.

Изнервени бяха и репортерите, на които се наложи да чакат много дълго за обявения брифинг. Един

журналист бе

изведен насила

от залата заради протест срещу ядрените оръжия.

“Преговорите бяха откровени и успешни в стил бизнес. Няма никакви причини отношенията между Русия и САЩ да бъдат усложнени”, каза Путин на пресконференцията. Според него срещата е била първата стъпка към възстановяване на “приемливо ниво на доверие”. Руският президент заяви, че двамата са обсъдили Сирия, борбата с тероризма и киберсигурността. Путин изразил пред Тръмп и тревогата си за това, че САЩ са се оттеглили от ядреното споразумение с Иран. Той предал на колегата си предложения по проблема за неразпространението на ядрените оръжия. Путин наблегна, че Москва никога не се е месила в изборите в САЩ.

“Исках Тръмп

да победи,

защото той говореше за нормализация на отношенията с Русия”, отговори той по-късно на въпрос. Руският президент поискал още стопанинът на Белия дом да се намеси пред Киев за спазване на Минските споразумения.

Според Доналд Тръмп диалогът е бил много продуктивен. Той посочи, че е поставил въпроса за намесата в изборите в САЩ и че е било добре да го направи лично пред Путин. Двамата поговорили доста по този въпрос.

Американският президент каза още, че САЩ и Русия могат да спасят стотици хиляди хора в Сирия и че се надяват да работят заедно за премахване на ядреното оръжие на КНДР. Той изрази надежда, че двамата ще се виждат често в бъдеще, защото диалогът им е в интерес на света.