Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Румен Порожанов обясни лично в събота на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.
Министър Румен Порожанов обясни лично в събота на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.

Готов съм веднага с оставка, ако министър Порожанов ми я поиска,

заяви Дамян Илиев, шеф на агенцията по храните

Стараем се да ограничим заболяването от чума във възможно най-малък регион, за да не бъде засегната цялата страна. Това заяви шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев на извънреден брифинг в неделя.

БАБХ е компетентният орган, който дава гаранции на страните, търгуващи с България, затова действията ни трябва да са по правилата на Световната здравна организация, обясни той. Те са одобрени от 180 държави и описват всички действия при откриване на заболяване. Илиев подчерта, че отговорността на България е много по-голяма от тази на другите страни, защото сме гранична държава.

“Не мислете, че ние тук сме садисти, които искат да убиват животни. Аз имам 2 кучета и 2 коня, бил съм 20 г. ветеринарен лекар”, заяви Илиев. Въпреки клиповете в социалните мрежи той и заместникът му Георги Чобанов твърдяха, че други хора освен ветеринари не извършвали евтаназирането на животните.

Илиев заяви още, че ако министър Румен Порожанов му поиска оставката, е готов веднага да си я подаде.

Шефът на БАБХ смята, че ще бъде опасно, ако си позволим карантина, а не евтаназия, защото стопаните

не спазвали правилата

и вирусът можело

да бъде пренесен

От изявленията му стана ясно, че досега са умъртвени над 1400 животни, а близо 400 в село Шарково още не са заради живите вериги и протестите на хората.

“Не може мерки, които не се приемат лесно, да се разтръбяват предварително, това води до криене и продаване на болни животни”, обясни Илиев. Само в неделя имало 3-4 случая на хванати в багажници животни. И намекна, че има своя хипотеза за начина на заразяването, но още нямало доказателства.

Било много вероятно

контрабанден внос

на животни

да е донесъл

заболяването.

Според Илиев стопаните не пречели на ветеринарните власти да си свършат работата. На въпрос кой тогава пречи, Илиев отговори: “Имаше хора, дошли да защитават фермери да не им бъдат убити животните по простата причина, че те губят възможност да се прехранват. Всичко това е вярно, че са страшни икономически загуби, но в същото време зад нас стоят 1,3 млн. животни в цялата страна, които искаме да опазим. Ако си свършим работата както трябва в Странджанско, Европа ще компенсира загубите ни. Днес пристигат експерти, които да установят спазени ли са всички изисквания. Министърът (Румен Порожанов - б.р.) гарантира, че ще даде повече от позволеното по евроизискванията”.

Намерението е

да се дадат по 190,

а не по 150 лева

за животно. Поради това изплащането на обезщетенията няма да започне днес, както бе обявено предварително. Хората ще си получават парите в кметствата. Остават в сила забраните за търговия и износ от 3 километровата зона. Те щели да важат до Нова година, каза Илиев.

“Човешкото гробище в селото не изглежда така зловещо, както масовия гроб на избитите животни. Хората са съсипани, имахме над 1500 животни, останаха 160-те козички на баба Дора. Но и те ще бъдат избити, няма как, щом има още огнища в нашия край”, сподели пред “24 часа” кметът на ямболското село Шарково Иван Апостолов. Вчера в селото пристигнаха около 100 доброволци от Бургас и региона, които се обявиха в защита на фермерите, чиито животни масово се убиват заради открити огнища на чума по дребните преживни животни в района.

В Шарково дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, а по-късно на страницата си във фейсбук тя написа, че е говорила с главния прокурор Сотир Цацаров.

“Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци. Пускаме спешно жалба до прокуратурата, с която искаме спиране на заповедта за избиване на животните. Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината”, каза Нинова.

Дамян Илиев
Дамян Илиев