Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Ракитич е дете на гастарбайтърско семейство в Швейцария, хървати от Босна, които са отишли в чужбина заради хляба. Расте в Базел, където освен в детската школа, го тренира и баща му (с брат му) по ливадите. Не си пада по ученето и напуска училище в същия ден, в който свършва “задължителния клас”.

Казват, че животът му се променил, когато като 9-годишен гледал мач, в който Хърватия побеждава “Грасхопър” 5 на 0. Оттогава се родила мечтата му да играе за родината, в която не е роден.

Става професионалист в Базел на 17 г., но отказва да се включи в националния на Швейцария, което предизвиква огромни проблеми на семейството. Преди време направо отказват швейцарско гражданство на баща му, въпреки дългите години там и че децата му са родени швейцарски граждани, заплашват майка му.

Ракитич не поддава.

Има същата “плебейска” мотивация за успех като Лука. Брат му Деян получава рано тежка травма и вече не е играч, но негов менажер. Цялото семейство Ракитич (баща, брат, Иван, чак и сестра му) подкрепят, финансират и лично тренират и водят хърватски аматьорки футболен клуб в Швейцария. Хората си имат кауза и лични идеали.

Снощи Ракитич изигра 70(!) мач за този сезон.

От фейсбук

Виж още любопитни истории за хърватите тук.