Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съзнателно или не, Тръмп подкопава НАТО. В организацията вижда само начин да увеличи печалбите на военната индустрия на САЩ. Ако Германия вдигне разходите си за отбрана на 2% от БВП, военният й бюджет ще е по-голям от този на Русия.

Само Германия. Нужно ли ни е тогава все по-обърканото американско лидерство? Чиито решения и преди са ни стрували скъпо, а сега се очертава да е още по-скъпо. Тръмп не разбира НАТО, нито ЕС, но и не иска да ги разбере.

Фокусът му не е партньорството, а максимизирането на печалбата, в различните й измерения, без значение дали става дума за врагове или приятели. Принципите на американската пазарна джунгла, пренесени на полето на международните отношения. Това е философия на управление, която няма да се промени.

А след още един негов мандат, в което все по-малко се съмнявам, светът ще е твърде променен.

Би било безотговорно, ако не ускорим изграждането на силна и гъвкава европейска система за сигурност и отбрана, както и модернизирането на армиите ни, но с образци на европейската, вкл. българската, военна индустрия.

Не обявявам края на НАТО, но нестабилността, която САЩ внасят в него, ме кара да мисля, че този съюз трябва постепенно да придобие спомагателна, а не изключителна роля за нашата отбрана.

Да не си затваряме очите и да се надяваме някак нещата да продължат по старому, защото няма да се случи. Изпитанието е огромно, но Европа трябва да устои.

Ако ние не се погрижим за себе си, друг няма да го направи...

Ето, както се казва, малко "храна за размисъл" от мен. ;)

От фейсбук