Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Доналд Тръмп разговарят в Брюксел. СНИМКА: ПРЕЗИДЕНТСТВО
Румен Радев и Доналд Тръмп разговарят в Брюксел. СНИМКА: ПРЕЗИДЕНТСТВО

Темата за увеличаване до 4% от брутния вътрешен продукт за отбрана в националните бюджети, предложена в сряда от президента на САЩ Доналд Тръмп на Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО, остава за обсъждане на следващ етап. В момента никой не говори за това.

Това заяви пред журналисти в Брюксел българският държавен глава Румен Радев, който представлява страната ни на най-високия форум на пакта. Попитан за настроението в заседателната зала в сряда, той призна, че “не е била от най-приятните атмосфери”. “Всички лидери са, общо взето, в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие”, обясни Радев. И напомни: “Споровете сега са за това кога да се достигнат 2% от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина.”

В рамките на срещата обаче лидерите на европейските страни са отбелязали, че трябва да се вземе предвид, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се определя бюджетът. “Всяко едно преоборудване и превъоръжаване изисква сложни и отговорни процедури, които отнемат време, да не говорим за всички елементи, които формират отбранителните способности като подготовка”, напомни Радев.

Попитан за атмосферата при дискусиите в четвъртък, президентът Радев посочи, че ден след сконфузеното състояние тонът се е успокоил. Повишаването на отбранителните способности на всяка държава не трябва да се възприема като принуда отвън, а като осъзната необходимост, подчерта държавният глава.

Той открои като успех факта, че Срещата на върха на НАТО приключи с ясна воля и постигането на консенсус, че държавите членки трябва да работят за повишаване на отбранителните способности на всяка една от тях. “На последното заседание на КСНС поставих точно този въпрос и е записано като решение, че Националният план за достигане на два процента от БВП за отбрана трябва да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези планове ще бъдат ускорени”, оптимист е президентът. Той призова повишаването на вноската да се случи “по внимателен начин”. Открои също, че най-важното е увеличаването на дела за отбранителни способности на всяка държава да не се възприема като принуда отвън, а да бъде осъзната необходимост. 

България е готова да подпомогне финансово дейността на духовенството на конституционно признатите религиозни общности у нас. Това заяви президентът Радев на среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в рамките на срещата на върха на НАТО. И благодари на Анкара, че е помагала за заплатите на мюсюлманските духовници през годините, когато България не е имала такава възможност. Двамата президенти бяха единодушни, че отчетените $ 5,5 млрд. търговски обмен за 2017 г. не отговарят на възможностите на двете държави. Според Ердоган е реалистично той да стигне $ 10 млрд. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му пристигат с естонския лидер и жена му на работна вечеря в Брюксел. Зад тях е първата двойка на България.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му пристигат с естонския лидер и жена му на работна вечеря в Брюксел. Зад тях е първата двойка на България.

 

Тръмп: Всички в

НАТО се съгласиха

да плащат повече

Доналд Тръмп обяви, че всички страни - членки на НАТО, са се съгласили да увеличат разходите си за отбрана, след като той им казал, че е “крайно нещастен”, съобщи Си Ен Ен.

Американският президент даде непланирана пресконференция в края на бурната си двудневна визита в щаба на НАТО, но отказа да даде подробности, когато го притиснаха да обясни какви нови финансови ангажименти е осигурил.

Тръмп посочи единствено, че страните членки “са се съгласили да плащат повече и да плащат по-бързо”.

“Всички се съгласиха значително да увеличат ангажиментите си. До такива равнища, за които не са и помисляли преди”, обяви Тръмп.

Френският президент обаче

отхвърли тези твърдения

на американския си колега.

“Оповестено е комюнике, което е много подробно и ви каня да го прочетете... То показва мерките, одобрени от всички страни членки. В него ясно се посочва ангажимент от 2% през 2024 г. Това е всичко”, отсече Еманюел Макрон.

На срещата на НАТО през 2014 г. всички страни членки се договориха да увеличат разходите си за отбрана на 2% до 2024 г. и повечето изготвиха съответни планове. Сега в общото комюнике държавите от пакта се заричат, че ще продължат усилията си да посрещнат целта от 2%.

В същото време Доналд Тръмп отрече да е заплашвал, че ще изтегли САЩ от НАТО, каквито съобщения се появиха. “Казах, че ще бъда много нещастен, ако не си повишат значително финансовите ангажименти”, каза американският президент на въпрос дали е отправял такава заплаха. После добави, че всички са се съгласили да дават повече пари и той е много доволен.

Призивът на президента на САЩ към съюзниците да повишат разходите си за отбрана оказа въздействие и

направи НАТО

по-силна,

заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на форума в Брюксел. Той отбеляза, че откакто Тръмп е влязъл в Белия дом в началото на миналата година, европейските съюзници и Канада са добавили 41 милиарда долара към разходите си за отбрана.

“Всички съюзници се ангажираха значително да увеличат това число. Така че всички ние повишаваме вноските както никога досега, позволявайки на разходите на САЩ да спаднат”, каза Столтенберг. Шефът на НАТО изтъкна, че на форума не са били давани конкретни нови обещания, за каквито е настоявал Тръмп, и добави, че очакванията му за откровена дискусия са се оправдали, предаде Ройтерс. 

Шефът на НАТО Столтенберг (вляво) и премиерът Зоран Заев на церемонията за покана на Македония в пакта.
Шефът на НАТО Столтенберг (вляво) и премиерът Зоран Заев на церемонията за покана на Македония в пакта.

На пресконференцията си Тръмп отбеляза, че срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде може би сред най-леките, които му предстоят. “Путин не ми е враг или приятел, той ми е съперник. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре”, заяви Тръмп.

Американският президент Доналд

Тръмп е отменил

всичките си

двустранни

срещи,

планирани за четвъртък в кулоарите на срещата в Брюксел, включително с румънския президент Клаус Йоханис. Тръмп трябваше да разговаря също с лидерите на Азербайджан, Грузия и Украйна.

НАТО потвърди готовността си да приеме Грузия за свой член. В обща декларация се посочва също, че регионът на Западните Балкани е от стратегическо значение и укрепването на връзките между алианса и Сърбия е полезно и за двете страни.

Македонският премиер Зоран Заев призова гражданите на общо празненство на 14 юли в 15 града в страната, за да отбележат поканата в НАТО като голям успех за всички граждани, предаде МИА. “От днес Македония върви само напред, а гражданите отбелязват още един голям успех. Честито, Македония!”, съобщи Заев.

Руското външно министерство пък заяви, че Македония е вкарана в НАТО насила, и изтъкна, че подобни действия задълбочават разделението и повишават напрежението в Европа, предаде Ройтерс.

Първите дами на САЩ и България Мелания Тръмп и Десислава Радева и съпругата на Доналд Туск - Малгожата, в Парка на петдесетилетието в Брюксел, където домакините дадоха вечеря.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Първите дами на САЩ и България Мелания Тръмп и Десислава Радева и съпругата на Доналд Туск - Малгожата, в Парка на петдесетилетието в Брюксел, където домакините дадоха вечеря. СНИМКА: РОЙТЕРС

Първите дами

Мелания и Десислава

редуват цветовете

Мелания Тръмп и Десислава Радева редуваха едни и същи цветове по време на изявите си в Брюксел. Най-напред първите дами се събраха в музикалната консерватория във Ватерло, близо до белгийската столица, където бяха посрещнати с класическа музика. Деси Радева бе заложила на класически тоалет в бяло и черно, а Мелания Тръмп избра тъмносиньото за своята рокля.

За вечерята в кралските музеи за изкуство и история в парка на Петдесетилетието Мелания и Десислава размениха цвета на тоалетите си. Г-жа Тръмп бе с коктейлна бяла рокля без ръкави, дело на Ели Сааб, а Деси Радева - с тъмносиня рокля с мъниста. 

Мелания Тръмп, Десислава Радева и други първи дами в Брюксел
Мелания Тръмп, Десислава Радева и други първи дами в Брюксел