Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Група от будистки монаси е част от стотиците хора, които стояха ежедневно пред Там Луанг Нанг Ном. Монасите будуваха пред входа на пещерата две седмици - бяха там от първия ден, в който 12-те деца и треньорът им бяха блокирани. Временното спиране на валежите се прие за знак, че молитвите им са чути.

Заедно с будистките монаси се молеха още стотици души, завладени от уникалната история на футболния отбор. Те палеха свещи и притаено чакаха дни наред всички да бъдат извадени живи след най-голямата спасителна операция в историята на Тайланд.

Членовете на сплотената общност в Мей Сай в Северен Тайланд знаят, че едни нови валежи в сезона на мусоните щяха да усложнят всички опити за спасяване на момчетата. Именно заради внезапното наводнение на пещерата децата от футболния отбор останаха изолирани в тунелите.

В спасителната операция участваха водолази от военноморските сили и се използва специализирана техника, включително водни роботи и дронове. Усилията обаче бяха затруднени от покачването на водите и силните течения. Сезонът на мусоните обикновено продължава от юли до октомври. В този период нивото на водите в Мей Сай може да се повиши много рязко, потапяйки земеделските земи и прекъсвайки пътищата до селата.

Пещерата Там Луанг Нанг Нон, в която бяха блокирани децата, представлява естествена дренажна системаза съседния град по време на проливните дъждове.

Две седмици спасителните екипи изпомпваха вода от нея 24 часа в денонощието. Обемът на извадената вода е толкова голям, че съседните ниви са се превърнали в езера. Канавките покрай пътя, който води до изхода на пещерата, представляват потоци от прясна вода, които уморените спасители използват всяка сутрин за къпане.

Подкрепа за семействата на децата идваше от всички страни - включително от професионални екипи, които пристигаха в Тайланд и оказваха помощ на място. В спасителната операция доброволно се включиха най-добрите гмуркачи от цял свят. При излизането и на последното дете пред входа на пещерата непознати се прегръщаха и плачеха заедно със семействата. Доброволци раздаваха храна и вода на спасителите и молещите се за децата. Всеки бе отдаден да помогне за успешния край на спасителната операция.